Izmjene i dopune kolektivnog ugovora za graditeljstvo

ZAGREB, 13. srpnja 2022. - Pregovarački timovi Sindikata graditelja Hrvatske (SGH) na čelu s Jasenkom Vukšić i HUP Udruge poslodavaca graditeljstva na čelu s Mirkom Habijanecom, potpisali su četvrte izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo koji je potpisan 2015. godine, a posljednje izmjene i dopune su bile 2020. godine.

Uspješni pregovori znače postizanje kompromisnih rješenja i ono što je važno istaći da su HUP-UPG i SGH odgovorni socijalni partneri koji su i u ovoj složenoj gospodarskoj situaciji postigli konsenzus o najvažnijim pitanjima, a to je  povećanje cijena rada, odnosno bruto plaća,  kao i  nekih materijalnih prava važnih za radnike u sektoru. Naša suradnja se nastavlja poduzimanjem aktivnosti prema novoj Vladi   koja ima saznanja o problemima u sektor, te očekujemo brže rješavanje problema, ponajprije proširenje primjene četvrtih izmjena KUG-a,  te  kontrole isplata ugovorenih plaća od strane inspekcije rada, rekla je Jasenka Vukšić, predsjednica SGH.

Izmjene i dopune KU za graditeljstvo donose povećanje bruto plaće i bolja materijalna prava, pa se tako za najjednostavnije poslove za koje je bila ugovorena plaća od 4.200 kuna ona povećava za čak 21,4 posto, te će od 1. kolovoza 2022. godine iznositi 5.100 kn. Ostale osnovne plaće prema grupama složenosti poslova također rastu, ali nešto sporijim rastom (najmanji rast je povećanje od 5,64 posto).
Osim plaća, povećana su i neka materijalna prava radnika (rasponi  terenskog dodatka povećani su  na 130-200 kuna po danu, odnosno od 80 – 130 kn ako radnik dolazi svaki dan kući. Ugovorena je mogućnost isplate  neoporezivog novčanog iznosa za prehranu u visini 416 kuna mjesečno,  a naknada za prijevoz na posao i s posla na 1,20 kn po km udaljenosti od prebivališta do mjesta rada.  Povećane su i prigodne nagrade kao što su božićnica i regres.

Ciljevi socijalnih partnera su daljnje poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i motiviranje radnika, posebice mladih na zapošljavanje i ostanak u građevinskom sektoru RH. Od izvršne i zakonodavne vlasti očekuju nastavak  podrške i brže rješavanje aktualnih problema u sektoru, kao što su rast cijena građevinskog materijala i priznanje razlike u cijeni sukladno zakonu. Radi ujednačavanja uvjeta privređivanja i suzbijanja nelojalne konkurencije i rada na crno, očekuje se proširenje primjene četvrtih izmjena i dopuna na sve poslodavce i radnike u građevinskom sektoru, a zakonodavni okvir za  efikasni nadzor isplata ugovorenih plaća je donesen Zakonom o minimalnoj plaći, samo je potrebna učinkovita kontrola nadležnih državnih tijela.

Socijalni partneri su se obvezali na ponovno otvaranje kolektivnih pregovora za 1. svibnja 2023. godine.