Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?

Zagreb, 10. ožujka 2021. -  Zaposleni na određeno vrijeme su nezadovoljniji svojim radnim mjestom, osjećaju veći nesigurnost, rjeđe imaju pristup sistematskim pregledima, imaju niže plaće, te rjeđe ostvaruju pravo na materijalne dodatke na plaću, rjeđe imaju pristup usavršavanjima i edukacijama na radnom mjestu, češće rade na poslovima za koje su prekvalificirani i/ili koji ne odgovaraju njihovoj struci, te češće rade vikendima, praznicima i neradnim danima – preliminarni su zaključci istraživanja „Privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj u kontekstu Rada po mjeri čovjeka“  koje je tijekom jučerašnje online tribine SSSH „Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?“  prezentirala Katarina Jaklin, asistentica istraživanja iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Osim Katarine Jaklin, uvodničari na tribini su bili i voditelj projekta Darko Šeperić (SSSH), te izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH Ana Milićević Pezelj. Prisustvovali su joj i brojni sindikalni povjerenici i zainteresirani za temu, među kojima i novinari, koji su bili vrlo aktivni u postavljanju pitanja i izmjeni iskustava.
Stoga možemo zaključiti i kako je naša namjera organiziranja tribine radi poticanja rasprave o radu na određeno vrijeme i senzibiliziranja radnika i cjelokupne javnosti o tome obliku zapošljavanja, koji je često zloupotrebljavan, ispunjena.

Tribina je organizirana u sklopu projekta SSSH „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Predstavljajući prisutnima projekt, kolega Šeperić je rekao kako je riječ o projektu u čijem su fokusu zaposleni na određeno vrijeme i svi ostali prekarni radnici. Nastavak je to aktivnosti SSSH vezanih uz kvalitetu radnih mjesta. Pitanjem kvalitete radnih mjesta SSSH se bavi od 2018. kada je predstavljen istoimeni koncept koji predstavlja zaokruženu definiciju šest elemenata koji čine kvalitetno radno mjesto: dobra plaća, zaštita zdravlja, učenje i napredovanje, zaštita i sigurnost, glas na radnom mjestu, te radno vrijeme.

Istodobno je skrenuo pozornost na nedostatak empirijskih podataka i znanstvenih analiza koje bi pridonije uređenju tržišta zakonima, kolektivnim ugovorima i dr.

- O kvaliteti i sigurnosti radnih mjesta, te zloupotrebi radnih prava malo se zna, malo je sustavnih istraživanja, rekao je, upozoravajući kako se veliki zahvati u Zakonu o radu rade bez analiza i zato se nada kako se naše istraživanje pridonijeti poboljšanju situacije.

Mi u SSSH vjerujemo kako radna mjesta mogu biti kako ih opisujemo – po mjeri čovjeka, s prisutnim svim elementima, te da ima i drugih ljudi koji isto tako razmišljaju i stalo im je.
Stoga ćemo uložiti dodatne napore u aktualnome postupku konzultacija o izmjenama Zakona o radu sindikalnih središnjica, HUP-a i Vlade RH, a o čijem je tijeku prisutne informirala kolegica Ana Milićević Pezelj.

Tribina u cijelosti možete pogledati na linku: https://fb.watch/48ccKt5S7R/