SSSH

PočetnaPodručja radaMeđunarodna suradnjaRegionalno sindikalno vijeće „Solidarnost“

Regionalno sindikalno vijeće „Solidarnost“

Regionalno sindikalno vijeće „Solidarnost“ osnovano je 2011. g. u Ljubljani, Slovenija, okupljajući devet reprezentativnih sindikalnih središnjica iz država bivše Jugoslavije.

Osnivanjem regionalnog vijeća sindikalne organizacije i središnjice iz regije poduzele su korak naprijed u razvoju njihove već snažne bilateralne suradnje, što je posebno važno u vrijeme kada su neke od tih zemalja već u statusu kandidatkinja za pristup Europskoj uniji, a neke očekuju taj status. Veća gospodarska suradnja među državama u regiji, zajedno s prekograničnim kretanjem kapitala i proizvodnje, vodi k ozbiljnim problemima na području radnih i socijalnih prava, a oni se mogu riješiti samo kroz dobru suradnju među sindikalnim organizacijama.

Regionalno sindikalno vijeće "Solidarnost" je neformalno tijelo te nije institucija, sindikalna organizacija ni pravna osoba. Ono pruža platformu za ravnopravnu suradnju sindikalnih organizacija i središnjica – svojih osnivača. Svi sporazumi usvajaju se uz suglasnost svih članica. Regionalno vijeće nije pravna osoba i za sada dio troškova njegova djelovanja snosi Zaklada Friedricha Eberta (FES) – Regionalni projekt radni odnosi i socijalni dijalog iz Beograda. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom