SSSH

PočetnaSSSHKoordinacija za kolektivno pregovaranje

Koordinacija za kolektivno pregovaranje

U sklopu provedbe kampanje SSSH „Kolektivni ugovori kao instrument stabilnosti i održivog razvoja“ osnovana je Koordinacija SSSH za kolektivno pregovaranje, koja je svoju prvu sjednicu održala  29. lipnja 2016., u Radničkom domu, u Zagrebu. Koordinaciju čine stručnjaci udruženih sindikata koji će razmjenjivati iskustva i dobre prakse, te davati smjernice i preporuke za kolektivno pregovaranje.

Na prvoj sjednici, na kojoj je bio i predsjednik SSSH Mladen Novosel, te nekoliko predsjednika udruženih sindikata, date su informacije o sklapanju, odnosno informacije o sklopljenim kolektivnim ugovorima na granskoj razini. Posebice su spomenuti razlozi zastoja u kolektivnim pregovorima u sektoru trgovine, te reakcija HUP-a na dostavljeni Prijedlog Kolektivnog ugovora za zaposlene u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Hrvatske. Članovi Koordinacije iznijeli su i svoja iskustava, odnosno probleme s kojima se njihov sindikat susreće u kolektivnim pregovorima, bilo na granskoj ili kućnoj razini. Takva analiza stanja trebala bi biti podloga za uspostavu zajedničkih ciljeva i interesa, odnosno utvrđivanje zajedničkih minimalnih standarda u granskim kolektivnim ugovorima na razini SSSH. Uz to, glavni izazov Koordinacije bit će i promjena svijesti o važnosti kolektivnih pregovora kod poslodavaca, ali i kod samih članova.

Namjera je da i u ovom području sindikalnog rada udruženi sindikati i SSSH djeluju zajedno i koordinirano, pokušaju mijenjati praksu nabolje, te se prilagoditi promjenama i izazovima s kojima se sindikati susreću.

Kontakt osoba:

Đurđica Kahlina
ured.zagreb@sssh.hr

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom