SSSH

PočetnaSSSHSekcija mladih SSSHRadionice za mlade

Radionice za mlade

Znaš li svoja radnička prava?

Ciklus radionica "Znaš li svoja radnička prava?" provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) u suradnji s  Mrežom mladih Hrvatske (MMH) u sklopu projekta Zajedno smo jači. 

Radionica je namijenjena mladima do 35 godina starosti: onima koji tek traže posao, nezaposlenim mladima, studentima, učenicima, mladim radnicima i radnicama koji žele saznati više o svojim radničkim pravima.

Cilj radionice je informirati mlade o osnovnim radničkim pravima koja kao radnici imaju, predstaviti promotivni materijal o radničkim pravima za mlade „Mali vodič za veliku borbu“ te ih upoznati s načinima i mehanizmima zaštite kada se susretnu s nekim od povreda prava.

Radionice su poludnevne, u trajanju od četiri sati.

Radionice se održavaju u suradnji Mrežom mladih Hrvatske (MMH) i drugim partnerskim udrugama na različitim lokacijama diljem Hrvatske. 

Radionica se provodi u sklopu projekta "Zajedno smo jači" koji traje od listopada 2018. do travnja 2020. godine, a sufinanciran je sredstvima Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Planirani termini i lokacije edukacija:

Osijek (u pripremi)

Pula (u pripremi) 

Plakat za radionice "Znaš li svoja radnička prava?"

Vijesti o održanim radionicama: 

Zagreb, KSFPG, 5. studenoga 2019.

Rijeka, Studentski centar Rijeka, 27. studenoga 2019.

Zagreb, Trg kralja Petra Krešimira IV. br.2, Radnički dom, 28. studenoga 2019.

Karlovac, Centar za mlade Grabrik, Maksimilijana Vrhovca 13, 11. prosinca 2019.

Varaždin, Centar za mlade Varaždin, Ulica Petra Preradovića 4, 25. veljače 2020.

http://www.sssh.hr/hr/vise/sekcija-mladih-68/odrzana-prva-radionica-znas-li-svoja-radnicka-prava-4066 

http://www.sssh.hr/hr/vise/sekcija-mladih-68/odrzana-druga-radionica-znas-li-svoja-radnicka-prava-4104

http://www.sssh.hr/hr/vise/sekcija-mladih-68/odrzana-druga-radionica-znas-li-svoja-radnicka-prava-u-zagrebu-4105

https://www.youtube.com/watch?v=cEsK36DYU4I&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1cBq3ZfgA7rZY-xZ2AKeV7XPXJxhqqiTNDofIkKTxSBLfUl8ybZe13VXY 

Informativne radionice za učenike: "Što su radnička prava i kako ih ostvariti?"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) provodi ciklus informativnih radionica pod nazivom „Što su radnička prava i kako ih ostvariti?“ za učenike završnih razreda srednjih škola.

Cilj radionice je upoznati učenike s uvjetima na tržištu rada, uključujući promjene koje se na njemu događaju i njihov utjecaj na radna mjesta, kao i s pravima koja imaju kada traže svoj prvi posao te ih upozoriti na što trebaju paziti prilikom prvog zapošljavanja, a sve u cilju njihove bolje pripreme za ulazak u svijet rada i ostvarivanje radničkih prava koja im po zakonu pripadaju.

Radionica je pripremljena kroz participativne metode rada, a uz kolegicu Nediljku Buklijaš, stručnu suradnicu SSSH za edukaciju i mlade, koja ima izravno iskustvo rada s učenicima u školi, u provedbi će sudjelovat i mladi članovi sindikata koji su prošli posebnu edukaciju o predstavljanju radničkih prava u školama.

Radionica traje jedan do dva školska sata, te se može vremenski prilagoditi ovisno o potrebama i mogućnostima.

Predložena radionica dio je projekta „Zajedno smo jači“, koji SSSH provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. 

Ukoliko želite radionicu organizirati u vašoj školi, javite nam se na: sekcija.mladih@sssh.hr

 

Rad po mjeri čovjeka

Radionicu "Rad po mjeri čovjeka" provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), kao dio kampanje SSSH Rad po mjeri čovjeka.

Cilj radionice je upoznati polaznike s konceptom rada po mjeri čovjeka,  što je to kvalitetno radno mjesto i koje su osnovne dimenzije kvalitetnog radnog mjesta.

Kada radimo neki posao, osnovno pitanje je koliko si zadovoljan na poslu koji radiš i koliko je tvoj posao dobar posao. O tim, i drugim pitanjima vezano za rad i radnička prava, kroz participativne metode rada i strukturiranu raspravu, vodit će treneri/ice naših edukacija.

Radionica se može prilagoditi potrebama ciljne skupine i može trajati od 2 do 4 sata. 

Ukoliko se želite prijaviti ili želite sami pomoći u organizaciji radionice, javite se na sekcija.mladih@sssh.hr 

 

Materijali o radničkim pravima:

Mali vodič za veliku borbu
Mali letak za veliku borbu
Rad po mjeri čovjeka
Uštekaj se u sindikat

Materijal za nastavnike

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom