SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiEuropska komisija predložila mjere za poboljšanje uvjeta rada za radnike digitalnih platformi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europska komisija predložila mjere za poboljšanje uvjeta rada za radnike digitalnih platformi

Bruxelles, 10. prosinca 2021. - Europska je komisija jučer dostavila prijedloge mjera koje bi poboljšale radne uvjete za osobe koje rade preko digitalnih platformi.

Ove bi mjere, tvrdi se u priopćenju Europske komisije, osigurale radnicima na digitalnim platformama njihova radnička prava i socijalne benefite na koje imaju pravo. Također, pružile bi dodatnu zaštitu od "samovolje algoritama". Zajednički skup europskih pravila pružit će veću pravnu sigurnost, što će omogućiti digitalnim platformama sve ekonomske koristi jedinstvenog tržišta i ravnopravne utakmice, navodi se u priopćenju. 

Navedene mjere sadržane su u prijedlogu direktive za poboljšanje uvjeta rada preko digitalnih platformi, a neke od njih su sljedeće:

  • radnici koji rade preko digitalnih platformi moraju imati status zaposlene osobe koji odgovara njihovim stvarnim uvjetima rada, a samim time i radna i socijalna prava koja iz tog statusa proizlaze - među ostalim, to su pravo na minimalnu plaću, kolektivno pregovaranje, radno vrijeme, zdravstvenu zaštitu, pravo na plaćeni dopust ili bolji pristup zaštiti od nesreća na radu, te pravo na naknadu za nezaposlenost i bolovanje
  • povećanje transparentnosti algoritma na kojem se temelji rad na digitalnim platformama, nadlgedanje poštivanje radnih uvjeta nadzire od strane čovjeka i pravo na osporavanje automatiziranih "odluka" algoritama
  • pojašnjavanje postojeće obveze prijavljivanja rada nacionalnim tijelima, te traženje da platforme osiguraju informacije o svojim aktivnostima i osobama koji rade posredstvom njih.

O Komisijinu prijedlogu direktive za poboljšanje uvjeta rada na digitalnim platformama u narednom će periodu raspravljati Europski parlament i Vijeće EU, a države članice EU bit će dužne direktivu prenijeti u nacionalno pravo u roku od dvije godine od njezina donošenja.

Na mjere Komisije reagirala je i Europska konfederacija sindikata (ETUC), kazavši kako digitalne platforme predugo zgrću golem novac kroz izbjegavanje svojih obveza kao poslodavaca.

- Besplatnoj vožnji Ubera, Deliverooa, Amazona i drugih digitalnih platformi konačno je došao kraj.

ETUC napominje kako bi se prijedlogom direktive radnicima digitalnih platformi zajamčila prava poput plaćenog dopusta i bolovanja, koja su standard za većinu radnika. Ugovori o radu sa zajamčenim plaćama dat će radnicima puno više slobode nego lažna samozaposlenost.

- Ova direktiva jamči sigurnost za radnike koji više neće morati ići na sud kako bi dobili ugovor o radu. Osim toga, omogućit će se ravnopravni uvjeti za odgovorne poslodavce koji su dosad vodili borbu s nelojalnom konkurencijom platformi, rekao je konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet, te dodao kako sindikalni pokret može biti ponosan na svoju borbu posljednje dvije godine, tijekom kojih je zastupao presumpciju zaposlenosti za osobe koje rade preko digitalnih platformi i prijenos tereta dokazivanja te zaposlenosti s radnika na platforme. Te dvije mjere podržao je i Europski parlament, a u prijedlogu direktive ih se tumači i kao najučinkovitije.

- Digitalne platforme trebaju prestati širiti mit da će to dovesti do gubitka posla. Da doista brinu o svojim radnicima, sjeli bi za stol sa sindikatima i započeli proces kolektivnoga pregovaranja kao svaki odgovoran poslodavac, zaključio je Voet.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom