SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiLuca Visentini: Želimo Europu koja stavlja ljude ispred profita

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Luca Visentini: Želimo Europu koja stavlja ljude ispred profita

Bruxelles, 6. svibnja 2022. - Europska konfederacija sindikata (ETUC) je komentirala zaključke i preporuke donesene na Konferenciji o budućnosti Europe, jedinstvenom događaju na kojem su građanke i građani Europske Unije mogli raspravljati o izazovima i prioritetima Europe. Okosnica konferencije bila je digitalna platforma putem koje su se građani mogli uključiti i raspravljati na konferenciji. Europski parlament, Komisija i Vijeće obvezali su se saslušati glas Europljana te u skladu s preporukama i svojim ovlastima poduzeti daljnje korake.

Konferencija o budućnosti Europe je tako predložila da se ugovorima u EU radnici i njihova prava stave ispred profita. Jedan od prijedloga je i protokol o društvenom napretku koji bi jamčio da u slučaju sukoba socijalna prava imaju prednost nad ekonomskim slobodama. Osim toga europski građani preporučili su uvođenje snažne socijalne dimenzije u institucionalno i gospodarsko upravljanje EU-om kojim bi se izbjegle razorne politike štednje.

Građani su jasno rekli da žele društveniju Europu koja ljude stavlja ispred profita. Iako je EU tijekom krize Covida krenula u socijalnom smjeru, sada su potrebne odlučnije akcije, istaknuo je glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini. ETUC je pozvalo i na druge transformativne društvene obveze poput održivog rasta, poboljšanja uvjeta života i rada, pravednijih plaća, jačeg kolektivnog pregovaranja, sigurnog zaposlenja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Zaključci konferencije su rezultat cjelogodišnjeg dijaloga s građanima, dok su prijedlozi ETUC-a bili među najpopularnijima u svim područjima. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom