SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiBrodosplit u predstečajnom postupku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Brodosplit u predstečajnom postupku

SPLIT, 4. srpnja 2022. – Potpuno je obustavljena proizvodnja u splitskom Brodogradilištu Brodosplit. Radnici su posljednju plaću dobili za travanj, i to u iznosu minimalne plaće, a tako je bilo i za veljaču i ožujak ove godine. Od tada plaće nema, a vjerovnici u predstečajnom postupku potražuju čak 5,5 milijardi kuna.

Joško Franić, sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Brodosplitu je za HRT izjavio kako je izgledan kraj splitskog škvera: Od 1. srpnja radnici su poslani na čekanje do 1. rujna, situacija nije dobra. Trebaju svi sjesti za stol, posebno oni koji su privatizirali škver i objasniti što nas čeka jer od postanka škvera takva situacija do sada se nije događala. Službenih otkaza nema, ali ljudi odlaze sami, ne vide ovdje budućnost, ništa se ne pokreće.

Uprava Brodosplita tvrdi kako dug od 5,5 milijardi kuna nije točan, već da se radi o 500 puta manjem iznosu, što će i dokazati na zakazanom ročištu o osnovanosti tražbina u rujnu. Nekad ponos brodogradnje na ovim područjima, Brodosplit je okupljao visoko kvalificirane radnike koji su cijenjeni u cijelom svijetu. Ne čudi činjenica da njih sve više odlazi gdje neće živjeti od minimalca već će se njihov rad cijeniti.

Foto izvor: HRT

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom