SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiIzmjene ZOR-a: Što radimo i kako se uključiti?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izmjene ZOR-a: Što radimo i kako se uključiti?

Proces izmjena Zakona o radu (ZOR), odnosno izrade novog Zakona, ušao je u novu fazu krajem listopada 2021. godine, kad je radna skupina počela s redovnim tjednim sastancima na kojima se dio po dio raspravlja radni tekst Zakona koji je pripremilo Ministarstvo rada. Prema trenutnom planu, ovakav tempo rada potrajat će najmanje do veljače iduće godine. U radnoj skupini se uz predstavnike Vlade nalaze predstavnici SSSH i ostalih sindikalnih središnjica, te Hrvatske udruge poslodavaca.

Proces izmjena ZOR-a započeo je prije više od godinu dana, u rujnu 2020. g., konzultativnim sastancima sindikalnih središnjica, HUP-a i Vlade. U svibnju 2020. je Vlada objavila Prethodnu procjenu učinaka propisa za nacrt prijedloga Zakona o radu na koju su sindikalne središnjice reagirale zajedničkim komentarom upućenim na e-Savjetovanja. Radna skupina napokon je formirana krajem lipnja 2021., ali je s pravim radom počela tek nakon što je Vlada, na zahtjev SSSH, izradila svoj radni tekst prijedloga novog ZOR-a, kao podlogu o kojoj se mogu voditi konkretni razgovori.

Iako će se detaljna analiza Vladinog prijedloga odvijati postupno s daljnjim tijekom pregovora i rada radne skupine, prve analize stručne službe SSSH pokazuju da je Vladin prijedlog u mnogim aspektima nepovoljan za radnike, te da velika većina zajedničkih prijedloga sindikalnih središnjica nije prihvaćena. Podsjećamo da su SSSH i ostale središnjice za vrijeme konzultativnog dijela procesa zajedno uputile oko 50 stranica konkretnih i argumentiranih prijedloga.

SSSH je i dalje spreman na pregovore u dobroj vjeri, ali ako bude potrebno i na sindikalne akcije. Za razliku od Vlade, koja nam je priznala da ne prati primjenu Zakona o radu, mi i naši sindikati ju pratimo, razgovarajući svakodnevno s našim članovima i sindikalnim povjerenicima. Sastavili smo popis problema u praksi i radničkih prava koja treba poboljšati ili bolje urediti.

O stvarima koje ćemo tražimo u pregovorima razgovarali smo na mnogim sindikalnim sastancima i odluku donijeli na našim tijelima (Izvršni odbor i Vijeće SSSH).

Naši zahtjevi uključuju:

  • bolje uređenje i sprečavanje zloupotrebe rada na određeno, uključujući kroz uvođenje prava na otpremninu nakon isteka ugovora na određeno,
  • bolje uređenje radnog vremena, uključujući ukidanje nejednakog rasporeda radnog vremena osim kada je riječ o smjenskom radu,
  • bolje uređenje i ograničenje primjene pravilnika o radu,
  • pravo sindikata na ugovaranje dodatnih materijalnih prava samo za članove sindikata,
  • pravo sindikalnih središnjica na organiziranje generalnog štajka,
  • pravo sindikata da tuži u ime svojih članova, uključujući i grupnu tužbu,
  • propisane sankcije za poslodavce koji ne poštuju kolektivni ugovor.

Pozivamo sve sindikalne povjerenike i aktiviste sindikata udruženih u SSSH da se uključe u ovaj proces.

Želimo čuti vaše primjere i dokaze o zloupotrebama postojećih instituta ZOR-a i drugim problemima u praksi.

Želimo čuti vaše prijedloge, o navedenim temama, ali i bilo kojim drugima.

Sindikalni povjerenici i aktivisti udruženih sindikata mogu se u proces uključiti putem mobilne aplikacije SSSH, komentarima na grupne poruke ili raspravom u forumskoj temi „Izmjene Zakona o radu“.

Izbor članaka i medijskih istupa o temi:

Započeo proces pregovora o novom Zakonu o radu_sssh.hr

Novosel o pregovorima o izmjenama Zakona o radu: Želimo pregovarati u dobroj vjeri_sssh.hr

Novosel o izmjenama ZOR-a: "Cilj mora biti jačanje prava radnika na pregovaranje i podizanje kvalitete radnih mjesta"_sssh.hr

Izmjene Zakona o radu: Predsjednik SSSH Novosel o prijedlozima za smanjivanje otpremnine i otkaznog roka_sssh.hr

Brnardić: Vlast opslužuje poslodavce_sssh.hr

Zajednički komentar sindikalnih središnjica na prethodnu procjenu učinaka propisa za nacrt prijedloga Zakona o radu_sssh.hr

Novosel: HUP ne traži fleksibilizaciju, već deregulaciju_sssh.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom