SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovi broj Sindikalne akcije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novi broj Sindikalne akcije

ZAGREB, 7. srpnja 2022. - Održan je prosvjed radnika autobusnog javnolinijskog prijevoza ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Traži se rješenje za više od sedam tisuća radnika kojima je sudbina neizvjesna zbog neprovođenja europske Uredbe kojom bi svi javnolinijski prijevoznici trebali postati javne usluge za što je Europska unija osigurala financijska sredstva.

Deveti izvještaj Međunarodne organizacije rada (MOR) upućuje na višestruke globalne krize koje su dovele do obrtanja trenda oporavka tržišta rada i porasta nejednakosti. Globalne krize podrazumijevaju rastući rizik daljenjeg pada sati rada, u Ukrajini je od početka ruske agresije izgubljeno više od pet milijuna radnih mjesta.

Prema Zakonu o radu temeljna funkcija radničkog vijeća je nadzor poštivanja radničkih prava i nadzor zakonitosti zapošljavanja što je u posljednje vrijeme od izuzetne važnosti. Atipični oblici ugovora o radu poput agencijskog rada i ugovora o radu na nepuno radno vrijeme sve su češći alat kojim se rizik poslovanja s poslodavca prebacuje na radnike.

Održan je 8. kongres Sindikata metalaca Hrvatske (SMH-IS) gdje su odabrani predsjednik, dopredsjednik te članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije.


Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.
Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama i na kućnim adresama.
Za dodatne informacije pišite na sindikalna-akcija@sssh.hr ili matija.tomasek@sssh.hr
NARUDŽBENICA
Stare brojeve pronađite OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom