SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovosel: Samo jedna država eurozone ima nižu plaću od Hrvatske

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Samo jedna država eurozone ima nižu plaću od Hrvatske

ZAGREB, 13. srpnja 2022. - Predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u emisiji N1 Novi dan, gdje je govorio o ulasku Hrvatske u eurozonu i što to znači za hrvatske radnike.

2013. godine kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju ta zajednička valuta se sama po sebi podrazumijevala. Mi smo već i dosad uspoređivali naše plaće s ostalim plaćama u zemljama EU. Ako sada preračunamo našu prosječnu plaću od 1010 eura, ona je predzadnja na listi tih 20 zemalja. Samo Slovačka ima nešto nižu prosječnu plaću. Ako uzmemo minimalnu plaću koja je 500 eura, onda smo tu na predzadnjem mjestu, a na zadnjem je Latvija, izjavio je.

Tržište rada u Hrvatskoj se suočava s kroničnim nedostatkom radne snage, slično kao i ostale zapadnoeuropske zemlje, no razlika je što su u Hrvatskoj plaće premale da bi bili konkurentni u izboru zemalja privlačnih radnicima.

Kad vi na tržištu imate nedostatak pojedine robe i usluga, cijena usluga je znano veća. Nažalost, od hrvatske samostalnosti rad i radnik nikad nisu tretirani kao tržišna vrijednost već kao trošak poslodavaca i trošak poslovanja. Rad je vrijednost.

Novosel je ponovio zahtjeve SSSH da bi najkasnije do početka 2026. godine u Hrvatskoj prosječna plaća trebala biti 1500 eura, a minimalna plaća 750 eura. Upozorio je i kako strani radnici koji dolaze u Hrvatsku nerijetko budu poslodavcima skuplji od domaćih radnika. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom