SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPotpisan novi kolektivni ugovor u Petrolu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpisan novi kolektivni ugovor u Petrolu

ZAGREB, 3. lipnja 2022. - Krajem svibnja 2022. godine potpisan je novi kolektivni ugovor u tvrtki Petrol. Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH), Zlatica Štulić je istaknula kako su završeni polugodišnji pregovori unutar kojih je održano 18 sastanaka. Novi kolektivni ugovor je potpisan na neodređeno, a stupa na snagu 1. rujna 2022. jer je potrebna tehnička priprema s obzirom na promjenu načina obračuna plaće i stimulacija.

Bolje plaće, materijalna i nematerijalna prava dogovorena su za ukupno 998 radnika na benzinskim postajama diljem Hrvatske. Povećana je najniža osnovna bruto plaća, dok se prosječno neto povećanje plaće za prodavače te pomoćnike i poslovođe kreće oko 7 posto.

Od materijalnih prava povećani su dodaci za rad praznicima, blagdanima i za noćni rad, troškovi prehrane i troškova prijevoza koji će se jednom godišnje analizirati i ažurirati s obzirom na nestabilnost cijena goriva. S obzirom da spolna struktura radnika ide u korist žena, novi kolektivni ugovor  štiti radnice, posebno trudnice, majke s djetetom do navršene tri godine, samohrane roditelje i roditelje djece s posebnim potrebama. Od rujna će poslodavac morati tražiti suglasnost svojih zaposlenica oko eventualnog premještaja ili rada nedjeljom.

Kolektivnim ugovorom je definirano i pružanje psihološke pomoći u slučaju razbojništva koja ide na teret poslodavca. Važno je istaknuti da se do kraja 2022. očekuje i finalizacija procesa spajanja Petrola i Croduxa pa će se kolektivni ugovor primjenjivati i na pridružene radnike iz Croduxa. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom