SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiTroškovi energije veći od najnižih plaća

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Troškovi energije veći od najnižih plaća

BRUXELLES, 6. rujna 2022. - Analiza koju je za  Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) proveo Europski sindikalni institut (ETUI) pokazala je da su prosječni godišnji računi za energiju sada veći od mjesečne plaće slabo plaćenih radnika u većini zemalja EU-a. Otprilike 9,5 milijuna zaposlenih ljudi već je iskusilo poteškoće s plaćanjem računa za energiju i prije početka krize troškova života, uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Do srpnja ove godine, cijena plina i električne energije je u usporedbi s prošlom godinom porasla za 38 posto diljem Europe, a rast se i dalje nastavlja. Radnici koji zarađuju minimalnu plaću u državama članicama EU-a već sada moraju izdvajati ekvivalent mjesečne plaće ili više kako bi sebi osigurali električnu energiju ili grijanje u domovima. U 2021. godini to je bio slučaj za samo osam država članica.

Broj radnih dana koje osoba s minimalnom plaćom mora raditi kako bi platila račune za energiju dramatično je porasla u zemljama poput Estonije, Nizozemske, Češke i Latvije. U četiri zemlje - Slovačkoj, Grčkoj, Češkoj i Italiji – prosječni  godišnji račun za električnu energiju sada je veći i od mjesečne plaće za radnika koji zarađuje prosječnu plaću. Prema analizi, u Hrvatskoj radnici trebaju raditi 37 radnih dana na minimalnoj plaći (odnosno 27 s prosječnim neto primanjima) kako bi platili godišnji račun za energiju u 2022. Treba napomenuti kako se analiza odnosi na cijene energenata iz srpnja te voditi računa da su cijene danas puno više, a povećanje cijena prisutno je sada i kod osnovnih stvari poput hrane.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a, Esther Lynch rekla je: Milijuni radnika su se i prije ove krize borili s plaćanjem svojih računa, a sada se od njih traži da plate vrtoglave troškove energije s plaćama čija je vrijednost dodatno pala. Kada vaš račun iznosi više od mjesečne plaće, ne postoji pametan trik za uštedu novca koji će napraviti razliku. Te su cijene sada nedostupne milijunima ljudi.

Rezultati ove analize dolaze neposredno prije hitnog sastanka Vijeća za energiju EU-a. ETUC poziva čelnike da poduzmu odlučne akcije kako bi zaustavili neodrživo povećanje cijena energije u Europi.

Fotografija: bmelofo/iStock

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom