SSSH

PočetnaVijestiNAJAVA: Online tribina "Kako do boljih prava radnika digitalnih platformi?"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

NAJAVA: Online tribina "Kako do boljih prava radnika digitalnih platformi?"

Zagreb, 22. rujna 2021. - U suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, SSSH organizira javnu tribinu Kako do boljih prava radnika digitalnih platformi koja će se održati:

  • preko aplikacije ZOOM
  • u četvrtak, 30. rujna,
  • od 14:00 do 16:30 sati.

Rad preko digitalnih platformi eksponencijalno se širi. I dok ne znamo pouzdano koliko je takvih radnika u Hrvatskoj, ono što znamo je da ih je većina u području dostave (najčešće hrane) te uslugama prijevoza. Radnici digitalnih platformi, bilo da rade „samostalno“ ili posredstvom agregatora, ili na neki drugi način, suočeni su s brojnim problemima i kršenjima njihovih prava, uključujući i da im se negira status radnika. Te su probleme prepoznali i sindikati – u Hrvatskoj je nedavno osnovan i prvi sindikat radnika digitalnih platformi, ali i sve veći broj zemalja (i sudova), a što je još važnije, prepoznali su ih i sami radnici koji se organiziraju kako bi izborili bolja prava.

Na tribini će sudjelovati:

Dunja Kučinac, novinarka
Ignacio Doreste, Europska konfederacija sindikata (ETUC)
Iva Filipović, Mile Krivokuća, Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske (SRDP)
Sunčica Brnardić, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH)
Roman Kormann, Njemački savez sindikata (DGB)
Fabio Pace, Opći savez talijanskih sindikata (CGIL)

Ovom tribinom želimo potaknuti javnu raspravu i prikupiti prijedloge svih zainteresiranih o tome kako unaprijediti prava radnika digitalnih platformi u Hrvatskoj, od organiziranja radnika do zakonodavnih promjena.

Za sudjelovanje na tribini potrebno je prijaviti se na poveznici: https://zoom.us/meeting/register/tJIsc--przwrGdMBpDxeoa41oZvv7COaTZNc. Nakon prijave, dobit ćete e-mail potvrde u kojem će biti sadržane informacije i upute za priključenje tribini. 

Tribina se održava u sklopu projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom