SSSH

PočetnaVijestiRadite četiri dana, a plaću dobivate za cijeli tjedan: Može li ovaj model zaživjeti u Hrvatskoj?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radite četiri dana, a plaću dobivate za cijeli tjedan: Može li ovaj model zaživjeti u Hrvatskoj?

Zagreb, 22. prosinca 2018. (vijesti.rtl.hr/sssh) - Slobodno vrijeme nema cijenu, ono je najvrjedniji resurs za svakog čovjeka. Ne čudi stoga što se sve češće pitanje kraćeg radnog vremena pojavljuje u raspravama o životu i radu. Uz podizanje životnog standarda riječ je o ključnim pitanjima za radnike.

Mogućnost kraćeg radnog tjedna, dakle, uvjetovana je tehnologijom te organizacijom rada i radnog vremena, a četverodnevni radni tjedan najbolji je primjer kako inovacije, nove tehnologije, digitalizacija, robotika, umjetna inteligencija i slično mogu i moraju raditi u korist čovjeka.

- Teški, jednostavni, ali repetitivni poslovi svakako mogu biti prepušteni strojevima dok se čovjeku otvara prostor za aktivni odmor i 'punjenje baterija', ali i za dokolicu koja je nerijetko preduvjet inovativnosti i kreativnosti. Naime, kada imate vremena za sebe,  imate vremena za razmišljanje, za planiranje, za poduzimanje nečega novog, za ostvarenje svih onih potencijala koje radnik ili radnica, kao ljudska bića, nose u sebi! Zato je ravnoteža između rada i (privatnog) života ključ održivog razvoja, izjavila je Nediljka Buklijaš, stručna suradnica SSSH za edukaciju i mlade, za Vijesti.hr.

Napomenula je i da bi korak naprijed u Hrvatskoj bio već kao prvo smanjivanje prekovremenog rada – ''nije problem kada ga ima povremeno, ali on ostavlja traga na zdravlje radnika i radnica kada je to konstantan način rada, a takvih poslodavaca u Hrvatskoj ima previše. Taj i takav rad poslodavcima ne bi se isplatio kada bi bio evidentiran i plaćen, ali on, na žalost, prečesto to nije. Radnici se najčešće ne usude usprotiviti ili tražiti svoja prava zbog straha od otkaza. Stanje je bolje u tvrtkama u kojima djeluje sindikat koji nadzire poštovanje zakona i kolektivnih ugovora''.

Cijeli članak pročitajte na:
Radite četiri dana, a plaću dobivate za cijeli tjedan: Može li ovaj model zaživjeti u Hrvatskoj?

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom