SSSH

PočetnaVijestiSekcija mladihPredsjednica Sekcije mladih SSSH: Samo kroz sindikat možemo utjecati na sustav rada da radnicima bude bolje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predsjednica Sekcije mladih SSSH: Samo kroz sindikat možemo utjecati na sustav rada da radnicima bude bolje

Zagreb, 21. ožujka 2022. - Predsjednica Sekcije mladih SSSH Ana Šer za Novosti je u kontekstu Međunarodnog dana žena govorila o svojim sindikalnim počecima, te ulozi sindikata u društvu za koje smatra kako, samo uz pomoć njega, možemo napraviti bolja radna mjesta i utjecati na cjelokupni sustav rada da radnicima bude bolje.

Ana je za predsjednicu Sekcije mladih SSSH izabrana 2019. godine, a članica je Samostalnog sindikata energektike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN). U sindikat se učlanila na nagovor tete.

- Ona je bila tajnica u radničkom vijeću i praktički me gurnula u sindikat. Bila sam član deset godina, a da nisam pratila čime se zapravo bavi, sve dok nisam u firmi izabrana za predstavnicu zaštite na radu tekućih deterdženata i otišla na edukaciju o zaštiti na radu u okviru SSSH-ovog sustava osposobljavanja EDUCA. To mi se jako svidjelo: timski rad i zadaci koje smo morali rješavati. Nakon toga sam došla kod tete i rekla joj "ja bi još toga", govori Ana o svojim počecima u sindikatu.

Danas, smatra Ana, mnogo mladih smatra da je sindikat nešto nepotrebno, a to objašnjava činjenicom da je to zato što su razočarani i ne vjeruju nikome osim samome sebi. Stoga ulogu Sekcije mladih SSSH Ana vidi u uključivanju mladih u sindikat i njihovo upoznavanje s radnim pravima.

U Saponiji, gdje radi već 13 godina, radi 90 posto žena.

- Radim u tri smjene. Svi na liniji se fizički naradimo. Nastoji se ženama olakšati, ali je teško u Saponiji naći neko lagano radno mjesto. Poslije idemo kući spavati, a moja kolegica koja ima dijete poslije posla ide s njim po parku, voziti bicikl, pa kuhati. Treba shvatiti da mi žene zaista radimo 24 sata u danu. Mi stvarno imamo nenormalno snage i volje i zaslužujemo posao, plaću i normalan život. Nekad stvarno poželim pitati sve te žene, recimo one koje rade u medicini u jeku ove epidemije ili koje rade od kuće pa sjede na sastanku dok peglaju i brinu o djeci – gdje ti je snaga i kad spavaš?

Radnicima, smatra Ana, treba rad po mjeri čovjeka, rad koji obuhvaća kvalitetno radno mjesto, zadovoljstvo radnim mjestom, dobru plaću, zaštitu zdravlja, učenje i napredovanje, sigurnost, glas na radnom mjestu i radno vrijeme.

Za to je, govori Ana potrebno izboriti se zajednički.

- Što nas je više, to smo jače. Nastavit ćemo mi po svom, pa će netko sigurno popustiti.

Iz medija:

Novosti/mjesečni prilog Nada: Sindikat za bolje sutra

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom