SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: Bojim se da mjere za ublažavanje poskupljenja neće previše pomoći građanima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Bojim se da mjere za ublažavanje poskupljenja neće previše pomoći građanima

Zagreb, 1. travnja 2022. - S današnjim danom na snagu stupaju mjere Vlade za ublažavanje rasta cijena, a tim povodom, predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

Novosel je podsjetio kako su građani do danas bili zaštićeni od poskupljenja plina, no naglasio je kako su tvrtke koje se oslanjaju na plin kao pogonsko gorivo za proizvodnju došle u velike probleme, spominjući primjer Petrokemije koja je na dva mjeseca obustavila proizvodnju i čiji će opstanak, ako se cijena plina ne stabilizira, postati upitan. S time povezan je i položaj poljoprivrednika koji su dovedeni u "nemoguću misiju" za proljetnu sjetvu, ako se nisu opskrbili dovoljnom količinom gnojiva.

- Ove mjere će djelomično pomoći prvenstveno ljudima slabijih imovinskih mogućnosti. Uz vaučere za struju, uvedeni su i oni za plin, a njihov iznos je povećan. Tu je i pomoć za umirovljenike, kao i određena pomoć za poljoprivrednike. Vjerujem da će te mjere koliko-toliko ublažiti prvi udar, rekao je Novosel.

No, dodaje i kako se u međuvremenu dogodio i rat u Ukrajini, cijene nafte ponovno su skočile, što je uvelike otežalo poslovanje prijevoznicima. - Cijene prijevoza porasle su preko deset posto samo u toku prošle godine.

Novosel se osvrnuo i na najave snižavanja cijena trgovačkih lanaca na proizvode na koje je smanjen PDV, ocjenjujući kako se to nije dogodilo.

- Bojim se da ćemo opet slušati argumente da bi trgovci rado spustili cijene, ali to ne mogu zbog rasta cijena nafte i prijevoza. Mjere za ublažavanje poskupljenja neće previše pomoći građanima, već će se preliti onima koji proizvode, smatra Novosel.

Novosel smatra kako su mjere trebale biti popraćene određenim osiguračem da će se smanjivanje PDV-a na hranu i energente odraziti na same cijene, a ne prepustiti građanima kontrolu.

- Ako Vlada intervenira novcem poreznih obveznika, onda bi trebala naći i mehanizme nadzora.

Nedavne krize, pa tako i ova enormnog povećanja cijena energenata i hrane, smatra Novosel, potvrđuje potrebu da država ima vlastitu proizvodnju.

- Ponovno se pokazuje pravilo da je zemlja koja nema svoju proizvodnju hrane i energenata ovisna o uvozu i posebno ranjiva na ovakve udare.

Ulogu sindikata Novosel vidi u zagovaranju povećanja plaća kroz proces kolektivnoga pregovaranja, ali ističe i kako će "sindikati biti prvi koji će omogućiti građanima da izraze svoje nezadovoljstvo."

Foto: HRT screenshot

Iz medija:

HRT: U mreži prvog o poskupljenjima
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom