SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: Mogućnost rada umirovljenika mora biti vođena osobnim izborom, a ne egzistencijalnom nužnošću

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Mogućnost rada umirovljenika mora biti vođena osobnim izborom, a ne egzistencijalnom nužnošću

Zagreb, 21. ožujka 2022. - U intervjuu za Glas umirovljenika, predsjednik SSSH Mladen Novosel govorio je o današnjem položaju umirovljenika i politikama za koje se SSSH zalaže u suradnji sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske (SUH).

Stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti za starije od 65 godina iznosi 33,8 posto, a udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je 36,99 posto. Uz ove porazne pokazatelje, potrebno je istaknuti i onaj da je čak 62 posto svih mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za 2020. godinu.

Nitko ne može reći da je položaj umirovljenih radnika u Hrvatskoj dobar, niti treba biti zadovoljan s visinom mirovina. Poseban je problem što se iza ovih sumarnih podataka kriju još gori trendovi - svaka nova generacija umirovljenika ima sve niže mirovine, što je rezultat postupnog snižavanja razine mirovinskih prava tijekom posljednjih 20-ak godina, ali i toga da na izračun mirovina sve manje utječu razine plaća iz vremena kad su razlike u plaćama bile manje, a razdoblja nezaposlenosti rjeđa, govori Novosel.

Važan dio problema je i u nepravednoj formuli usklađivanja mirovina, što je problem na koji SUH već godinama ukazuje. Zbog toga kontinuirano pada njihova realna vrijednost, te raste stopa rizika od siromaštva među umirovljenicima.

SUH u tom kontekstu predlaže usklađivanje mirovina po novoj formuli - temeljem rasta povoljnijeg indeksa, rasta cijena ili rasta plaća u stopostotnom iznosu. Nadalje, mirovine ispod 2.000 kuna, predlaže SUH, treba usklađivati u 120-postotnom iznosu, a mirovine od 2.000 do 4.000 kuna sa 110 posto.

Novosel ističe kako su plaće i mirovine neraskidivo vezane, te je svaka borba za povećanje plaća, te pravilni obračun i uplata doprinosa, ujedno i borba za bolje mirovine. Osvrnuo se i na model parcijalnog umirovljenja.

- Ne protivimo se radu umirovljenika, posebno ne u situaciji kad u Hrvatskoj ionako nedostaje radnika, ali taj rad ne smije stvarati poticaje poslodavcima za snižavanjem razine plaća i supstituciju zaposlenih radnika umirovljenicima. Nažalost, naša država, umjesto da teži povećanju minimalnih mirovina i na primjeren način potiče rad onih umirovljenika koji to žele i mogu, pokušava poslati upravo suprotnu poruku - s mirovinskog sustava se skida odgovornost za osiguranje dostojanstvene starosti, a umirovljenicima šalje poruka da moraju raditi kako bi uopće mogli preživjeti.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju glasila SUH-a Glas umirovljenika ili na poveznici u nastavku:

Radnici i umirovljenici uvijek su na istoj strani

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom