loading

Novosel: Vlada mora sankcionirati špekulante i profitere

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, gostovao je na N1 Hrvatska gdje je komentirao nekontrolirani rast cijena i najavu novog jesenskog vladinog paketa mjera.

Istaknuo je da je najveće poskupljenje zabilježeno od travnja do prosinca 2022. godine, no tada Vladi RH to nije bilo bitno, tek nakon 31.12.2023. i uvođenjem eura počinje nastajati politička šteta. 

Vlada se ne želi baviti onima koji su špekulirali sa cijenama pa svima daje poticaje jer je tako najlakše. Ne može me nitko uvjeriti da u izvanrednom stanju koje traje već tri godine tržišne vrijednosti ostaju iste kao i u vremenu bez krize. Tu se masovno pojavljuju špekulanti i profiteri, a Vlada RH mora pronaći način kako da filtrira one kojima treba poticaj i one koji će ga zloupotrebljavati.

Komentirao je i navode hrvatskih poslodavaca da se tržište samoregulira te da dok postoji potražnja cijene su opravdane. Cijene usluga i turizma su rasle više od 20 posto i to trenutno još uvijek mogu podnijeti strani gosti, no što je s domaćim gostima i građanima? Hoćemo li mi onda odlaziti u susjedne zemlje kupovati hranu jer je jeftinija?

Podsjetio je na rekordno niske cijene goriva i plina koje su bile aktualne 2020. godine za vrijeme Covida-19, no tada nitko nije spuštao svoje cijene. 

Cijeli intervju pogledajte u priloženom videu.

Screenshot: N1 
 

Follow us

TAKE MATTERS INTO YOUR OWN HANDS

Only when organised in a union can workers collectively bargain with the employer about their wages and working conditions and organise strike action if they cannot agree with the employer on these issues.

Sign up