loading

Izabrano novo vodstvo ETUC-a

U Berlinu je završen kongres Europske konfederacije sindikata (ETUC), na kojem je središnja tema bila obnova sindikata, i na kojem je izabran novi rukovodeći tim, najmlađi u povijesti organizacije.  

Irska sindikalistica Esther Lynch, koja se prvi put uključila u radnički pokret radeći u tvornici mikročipova 1980-ih, vodit će tim sljedeće četiri godine kao glavna tajnica. Odlučna sam da ćemo tijekom sljedeće četiri godine postići dugo očekivani rebalans između šefova i radnika, povećanjem moći sindikata i osiguravanjem progresivnog zakonodavstva na razini EU-a. Da bismo to učinili, na predstojećim europskim izborima borit ćemo se s krajnjom desnicom koja nema što ponuditi radnom narodu i osigurati demokratskim strankama pravu alternativu.

Za zamjenike glavne tajnice izabrani su pravnica Isabelle Schömann i švedski sindikalist Claes-Mikael Stahl, koji je radni vijek započeo kao čistač u tvornici.

Za konfederalne tajnike izabrani su 35-godišnja slovenska sindikalistica Tea Jarc i 36-godišnji belgijski sindikalist Ludovic Voet uz talijana Giulija Romanija, koji je iskusan pregovarač u ime radnika u bankarskom sektoru.

Novi tim odgovoran je za provedbu akcijskog plana i manifesta dogovorenog tijekom četiri dana rasprave u Berlinu među tisuću sindikalista koji predstavljaju više od 45 milijuna radnika.

Prioriteti za novi mandat su:
- Zabrana javnog financiranja za tvrtke koje odbijaju priznati sindikate ili kolektivno pregovarati
- Regulacija umjetne inteligencije na radnom mjestu temeljena na načelu 'čovjeka pod kontrolom'
- Sprječavanje povratka štednji i novim ekonomskim pravilima EU-a kojima su ljudi i planet na prvom mjestu
- Puna i brza provedba Direktive o jednakim plaćama
- Osigurati da niti jedan radnik ne bude zaostavljen u prijelazu na zeleno i digitalno gospodarstvo
- Povećanje članstva u sindikatima kao uporište protiv uspona krajnje desnice

Fotografija: ETUC
 

Follow us

TAKE MATTERS INTO YOUR OWN HANDS

Only when organised in a union can workers collectively bargain with the employer about their wages and working conditions and organise strike action if they cannot agree with the employer on these issues.

Sign up