loading
Povijest SSSH

Povijest SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osnovan je 13. svibnja 1990. godine.

Na Osnivačkom kongresu SSSH sudjelovali su demokratski reformirani „stari“, kao i novoosnovani sindikati, što je bio jedinstveni slučaj među svim tadašnjim tranzicijskim zemljama. Odmah po završetku Osnivačkog kongresa, započela je akcija novog učlanjivanja – svaki član i članica dotadašnjih sindikata bivšeg Saveza sindikata Hrvatske (SSH), ako su željeli ostati članovima, dobrovoljno su potpisivali pristupnicu odgovarajućem granskom sindikatu. Tijekom prve polovice 1990-tih godina, prioritet djelovanja SSSH i udruženih sindikata, uz provođenje temeljite reforme sindikalnog pokreta, bilo je osiguranje radničkih prava i zaštita radnih mjesta u ratnim uvjetima, sprečavanje ishitrenih, nezakonitih i nepravednih privatizacijskih procesa, ali i provođenje humanitarnih aktivnosti. 
Završetkom rata SSSH se okreće uobičajenom djelovanju sindikalnih središnjica, predstavljajući jedinstveni glas članova svojih udruženih sindikata na nacionalnoj razini i lokalnoj razini, ali i pružajući brojne aktivnosti podrške udruženim sindikatima i njihovim članovima, od pravne zaštite, preko podrške u sindikalnom organiziranju i kolektivnom pregovaranju, do sindikalne edukacije i informiranja.

Od svog osnivanja do danas, SSSH je ostao najbrojnija i najsnažnije organizirana sindikalna središnjica u Hrvatskoj, te je bio pokretač i predvodnik svih najznačajnijih i najvećih sindikalnih akcija u Hrvatskoj. Jedina je sindikalna središnjica u Hrvatskoj koja podjednako okuplja sindikate javnog i privatnog sektora.

SSSH je najaktivnija i najprepoznatljivija hrvatska sindikalna središnjica na međunarodnoj razini. Član je Europske konfederacije sindikata (ETUC) od 1998. g., te jedan od osnivača i član Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) od 2008. g. Do danas je SSSH održao osam Kongresa, a vodilo ga je ukupno šestoro predsjednika i predsjednica.

Godine

2019

67 je previše

Referendumska inicijativa „67 je previše“ prikupila 748.624 potpisa kojima je uspješno obranjeno pravo na odlazak u mirovinu sa 65 godina starosti i spriječeno povećanje penalizacije prijevremenih mirovina.

2014

Štrajk solidarnosti s radnicima ZRC Lipika i Arene Pula

Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima ZRC Lipika i Arene Pula, proveden kao oblik generalnog štrajka s ciljem pritiska za bolja rješenja u novom Zakonu o radu. U štrajku je sudjelovalo oko 260 tisuća radnika i radnica.

2010

Solidarno zajedno

Jednosatni štrajk upozorenja u organizaciji SSSH pod nazivom „Solidarno zajedno“. 100 tisuća članova i članica udruženih sindikata sudjelovalo u akciji za očuvanje radnih mjesta, isplatu plaća za obavljeni rad i primjerene radne uvjete.

2008

Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru

„Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru“, zajednički prosvjed sindikalnih središnjica na Jelačićevom trgu u Zagrebu, uz sudjelovanje oko 50 tisuća prosvjednika. Prosvjed je, među ostalim, rezultirao usvajanjem prvog Zakona o minimalnoj plaći.

1998

Skinite maske

Prosvjed „Skinite maske“, tijekom kojega je policijski kordon spriječio dolazak pet tisuća sindikalnih povjerenika i aktivista na Markov trg u Zagrebu. Prosvjed je okončan pregovorima, nakon kojih je potpisan Kolektivni ugovor o visini najniže osnovne plaće, proširen na sve poslodavce i radnike u Hrvatskoj.

1993

Kruh za sve

SSSH organizirao štrajk upozorenja pod nazivom „Kruh za sve“, nakon kojeg je s Vladom i Hrvatskom gospodarskom komorom potpisan Sporazum o plaćama i ostalim materijalnim pravima radnika, kojim je oko 400 tisuća radnika prešlo na slobodnu politiku plaća, uz obavezu poštivanja kolektivnih ugovora.

1992

Zahtjevnica hrvatskog radništva

U trodnevnoj akciji SSSH „Zahtjevnica hrvatskog radništva“ prikupljeno 343 tisuće potpisa za peticiju s 15 radnih i socijalnih zahtjeva.

1991

Osnovan SSSH

Osnovan Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se