loading
Sindikalno organiziranje

Sindikalno organiziranje

Sindikat čine radnici koji su se udružili i zajednički organizirali kako bi zaštitili svoja prava i unaprijedili svoje interese vezane uz rad.

Sindikalno organiziranje u nekom poduzeću, ustanovi ili organizaciji obično počinje s jednim ili više radnika, koji su nezadovoljni svojim uvjetima rada ili ih žele poboljšati i spremni su na tome zajednički raditi.

Sindikalni rad temelji se na kolektivnom djelovanju, odnosno organiziranju radnika i shvaćanju da im to daje veću snagu u odnosu na poslodavca nego da svatko od njih samostalno pregovara o uvjetima rada ili pokušava riješiti svoje probleme.

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Stoga je idući korak razgovor o radničkim pravima i sindikalnom organiziranju s drugim kolegama, koji dovodi do zajedničke odluke da se nešto poduzme.

Što je radnika u sindikatu više, što su bolje organizirani i aktivniji, mogu ostvariti veći utjecaj i pritisak na poslodavca. Zbog toga uspješno sindikalno organiziranje radnika kod svakog poslodavca ovisi o tome koliko ih ima u sindikatu i koliko su se spremni aktivno uključiti u sindikalni rad.

Pravo na sindikalno organiziranje zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o radu. Nitko ne smije dobiti otkaz niti biti stavljen u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu i sindikalnog djelovanja.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske potiče sindikalno organiziranje na razini sektora ili djelatnosti, kao i udruživanje srodnih sindikata.

Samo sindikati s velikim brojem članova i poslodavaca kod kojih djeluju mogu biti dovoljno kadrovski i financijski jaki kako bi svojim članovima mogli pružati učinkovitu pomoć u pregovorima s poslodavcem i rješavanju individualnih problema članova.

SSSH pruža podršku u sindikalnom organiziranju i radu sindikalnim povjerenicima i povjerenicama udruženih sindikata.

Pravni povjerenici i sindikalni organizatori u Teritorijalnim uredima SSSH članovima naših sindikata daju odgovore, savjete i praktičnu pomoć u vezi s:

  • organiziranjem sindikalne podružnice, odnosno sindikalnim djelovanjem na razini poslodavca,
  • kolektivnim pregovaranjem s poslodavcem o plaćama, materijalnim pravima i drugim radnim uvjetima,
  • komunikacijom s poslodavcem zbog rješavanja bilo kojeg problema koji muči članove sindikata u podružnici,
  • organiziranjem štrajka i drugih sindikalnih akcija,
  • učlanjivanjem novih članova u sindikat.
Uvijek smo spremni razgovarati s pojedincima ili skupinama radnika koji se tek žele sindikalno organizirati i pružiti im u tome pomoć.

Radnicima koji se žele sindikalno organizirati pružamo:

  • informacije i savjete,
  • upućujemo ih na konkretan sindikat koji organizira radnike u njihovoj djelatnosti ako takav postoji u SSSH ili
  • im pružamo podršku u osnivanju novog sindikata ako to nije slučaj.

Više o sindikalnom organiziranju pročitajte ovdje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kreirao je video materijale za sve koji su se nedavno učlanili ili tek razmišljaju postati članom sindikata.

Čestitamo na odluci da  se učlaniš u sindikat!

 

Imati dobar posao cilj je i pravo kojemu težimo, ali koja bi bila definicija istog? Rad po mjeri čovjeka je koncept SSSH koji precizno daje odgovor na to pitanje.
 

 
Kad nastupamo zajedno, imamo veću snagu u pregovorima i zbog toga je kolektivno pregovaranje najvažnija aktivnost sindikata. 
 


 

Biti članom sindikata se isplati, jer od sindikata možeš očekivati sljedeće:

 


 

Sindikat je demokratska organizacija, što znači da se svaki angažman članova potiče, cijeni i može činiti razliku.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se