loading

67 je previše

Zajedničkom akcijom SSSH i ostalih sindikalnih središnjica 2019. godine prikupljeno je gotovo 750 tisuća potpisa građana za referendumsku inicijativu protiv tzv. mirovinske reforme koju je godinu ranije provela Vlada. Prikupljenim potpisima prisilili smo Vladu da izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju i obranili pravo na odlazak u mirovinu sa 65 godina starosti.

U prosincu 2018. Hrvatski je sabor usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojim je, među ostalim, ubrzano podizanje dobi za ostvarivanje uvjeta za mirovinu na 67 godina (od 2033., umjesto dotad predviđene 2038. godine), te je značajno povećana penalizacija prijevremenih mirovina, čemu se SSSH dosljedno protivio.

Pokušaji socijalnog dijaloga i javnog pritiska, koji je kulminirao zajedničkim prosvjedom reprezentativnih sindikalnih središnjica u listopadu 2018. u Zagrebu, nisu urodili rezultatima.

Stoga je SSSH, zajedno s Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) i Maticom Hrvatskih sindikata (MHS), pokrenuo referendumsku inicijativu „67 je previše“, odnosno akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Kampanja je počela objavom referendumskog pitanja 18. ožujka 2019. g, koje je predviđalo ukidanje podizanja dobi za ostvarivanje prava na mirovinu na 67 godina, smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, kao i vraćanje uvjeta za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika na 60 godina starosti i 35 godina staža.

Potpisi su prikupljani od 27. travnja do 11. svibnja 2019.

Više tisuća sindikalnih aktivista i volontera koji su podržali akciju tijekom 15 dana prikupljalo je potpise na štandovima diljem Hrvatske. Sindikalni aktivisti također su o akciji informirali svoje kolege, članove obitelji, prijatelje i poznanike i poticali ih na uključivanje, te dijelili sadržaje inicijative na internetu i društvenim mrežama. Bez njihovog angažmana i desetaka tisuća sati aktivističkog rada akcija ne bi mogla uspjeti.

Medijska kampanja, vođena na različitim komunikacijskim kanalima, dosegla je više od milijun ljudi. Inicijativu su podržale, i u njoj aktivno sudjelovale, i brojne organizacije civilnog društva.

Prikupljena su ukupno 748.624 potpisa građana i građanki Hrvatske, koji su podržali sindikalne zahtjeve.

Potpisi su u lipnju 2019. g. predani Hrvatskome saboru, a u rujnu je Vlada RH odlučila prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative, odnosno sama predložiti izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zahtjevi inicijative „67 je previše“ ostvareni su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je Hrvatski sabor usvojio u listopadu 2019. g.

Iz zakona je u potpunosti izbačen plan podizanja uvjeta dobi za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, odnosno utvrđeno je pravo na odlazak u mirovinu sa 65 godina starosti. Također je vraćeno umanjenje prijevremene mirovine od 0,2 posto po svakome mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umjesto prethodno važećih 0,3 posto, kao i ranije važeći uvjeti za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika (60 godina starosti i 35 godina staža).

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se