loading

Prosvjed radnica i radnika u sustavu predškolskog obrazovanja

Oko dvije tisuće radnica i radnika predškolskog odgoja okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je simbolično u 12:05h, započeo prosvjed organiziran od strane sindikata i udruga koji od vlasti traže unaprjeđenje rada, rast plaća i materijalnih prava, osiguravanje kvalitetnijih vrtićkih prostora te stvaranje okoline u kojoj će djeca sigurno rasti i razvijati se. Uoči prosvjeda sindikati i udruge uputili su ministru obrazovanja otvoreno pismo kojim se potpisani odgojitelji i ostali zaposleni u dječjim vrtićima odriču odgovornosti za sve štetne posljedice po djecu, uzrokovane nemarnom predškolskom politikom.

Radnici i radnice u sustavu ne mogu više izdržati u lošim uvjetima, a teret ove situacije ne smije se prelamati preko njihovih leđa. Odričemo se odgovornosti za svaku lošu politiku i onog što je politika loše napravila u predškolskom sustavu. Odgovornost snose odgojitelji i zaposleni u sustavu. Mi to ne želimo i odričemo se takve odgovornosti, kazala je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), udruženog u SSSH.

Situacija u predškolskom odgoju je alarmantna jer se, između ostalih, ne poštuju Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju te Državni pedagoški standard (DPS). Broj upisane djece u vrtićke grupe nerijetko je veći od 25 pa i 30, dok kompletnu brigu i njegu radi jedna osoba, što dovodi do situacije koja bi potencijalno mogla biti opasna, budući da djeca ponekad ostaju bez nadzora. Na tržištu rada nedostaje oko pet tisuća odgojitelja pa se u vrtićima zapošljavaju osobe kojima nije dopušteno samostalno provoditi odgojno-obrazovni rad u skupini.

Državni pedagoški standard je dugi niz godina ključni problem za uvjete u kojima djeca borave u vrtićima, neovisno o kojem gradu ili mjestu u Hrvatskoj se radi. Godinama upozoravamo da postoje pravila za mnoge uvjete u kojima se radi, a da se tamo gdje borave djeca ta pravila sustavno krše, naglasio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Nastavio je kako je u predškolskom odgoju i obrazovanju problem i državni inspektorat koji sustavno ignorira stanje u vrtićima.

Još jedan od zahtjeva na prosvjedu bilo je izjednačavanje plaća vrtićkih odgojitelja s plaćama učitelja u školama, te da se država uključi u financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ministarstvo i lokalne samouprave su pozvane na uspostavljanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, no ako ono izostane, radnici u predškolskom odgoju idu u štrajk i otpor.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se