loading

Nitko ozbiljan ne bi ovo radio, a da planira pokrenuti proizvodnju!

Skup radnika Petrokemije održan je 16. svibnja 2023. godine, a pred više od tisuću okupljenih radnika novi većinski vlasnik, turska grupacija Yildirim, prezentirala je opće podatke o svom dosadašnjem globalnom poslovanju i okvirnim planovima ulaganja, među kojima su spominjali investicije u kutinsku tvornicu do čak 300 milijuna €. No radnike nisu zanimali planovi za daleku budućnost, već dvije odluke koje je uprava donijela nakon samo desetak dana na čelu tvrtke. 

Nikakve komunikacije od 29. travnja do danas s novom upravom nije bilo. Sastanci su se otkazivali zbog zdravstvenih problema, sindikati su to sve tolerirali i strpljivo čekali sastanak za početak socijalnog dijaloga i početak kolektivnih pregovora. Ono što je sve šokiralo jest da su 9. svibnja poslali dvije odluke na koje apsolutno imaju pravo, a to su odluke o preraspodijeli radnog vremena. Prije toga nisu sa sindikatima ili radničkim vijećem sjeli na 5 minuta, kazao je Željko Klaus, predsjednik EKN-a Hrvatske, na konferenciji za novinare nakon skupa radnika kojeg su napustili novi većinski vlasnici Petrokemije.

Ključ svega je u komunikaciji koje nažalost nema. Zašto je nema mi ne znamo, nije do nas. Rečeno je isto tako da smo otvoreni za razgovor, a na kraju će doći do toga da će se ipak morati razgovarati, no onda ako netko želi raditi ozbiljan posao u Petrokemiji, trebat će mu radnici. Ljudi su bijesni zbog načina na koji se prema njima odnosi, kazao je Davor Rakić, glavni sindikalni povjerenik EKN-a Petrokemije i dodao, kako u vrijeme kada svi ostvaruju velike profite od države, PPD-a, INA-e i vjerojatno Yildirim, jedino se radnicima smanjuju plaće? Ono što je potrebno da se što prije dogodi jest sastanak radnika i uprave. Ne dođe li do toga, neće biti ni jednih, ni drugih.

Na konferenciji za medije govorili su još i Stjepan Šalković, predsjednik Udruge branitelja Petrokemije i Krunoslav Božiček, predsjednik DEMOS-HUS-a. 

Cijel konferencija u priloženom videu. 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se