loading

Pripreme za generalni štrajk solidarnosti s radnicima Cesta Šibenik

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio pripreme za generalni štrajk solidarnosti na razini Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u znak potpore radnicima Cesta Šibenik d.o.o., koji štrajkaju već treći tjedan. 

S obzirom da župan šibensko-kninski Marko Jelić ne priznaje odluku Županijskog suda u Šibeniku, te i dalje odbija konstruktivne prijedloge za dijalog i dogovor o okončanju štrajka od strane SPiVH-a i SSSH, sindikati udruženi u SSSH kreću s pripremama za generalni štrajk solidarnosti u znak potpore radnicima Cesta Šibenik i obranu temeljnog sindikalnog prava na kolektivno pregovaranje.

Pozivamo šibensko-kninskog župana Marka Jelića na razum i da ne čeka odluku Vrhovnog suda koja se po proceduri vjerojatno očekuje početkom sljedećeg tjedna, nego da danas predloži ono što mu je Sindikat prometa veza Hrvatske već nudio, a to je sporazum o prekidu štrajka sa samo dvije ključne točke da se sporne odredbe Pravilnika o radu povuku I da pristupi kolektivnom pregovaranju, kazao je Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Generalni štrajk solidarnosti održat će se u jednom danu, unutar jednog sata, o čemu će javnosti i poslodavci biti pravovremeno obavješteni, rekao je Novosel i dodao: Mi ne možemo ništa drugo pretpostaviti nego da je to isključivo iz razloga pripremanja tog trgovačkog društva za gašenje i stavljanje na tržište, da bi poslove koje je ono obavljalo, poput održavanja cesta, košenje trave i sl., preuzeo neki privatni poduzetnik koji je podoban županu Jeliću.

Ako radnici ulaze u štrajk kako bi obranili svoja elementarna radnička prava na kolektivno pregovaranje, a poslodavac ignorira zakone Republike Hrvatske I međunarodne konvencije, jednostavno smatram da je to nedopustivo, rekla je Božica Žilić predsjednica SOMK-a i potpredsjednica SSSH za sektor javnih i državnih djelatnosti I dodala kako je s gospodinom Jelićem imala priliku pregovarati dok je bio gradonačelnik Knina, no i tada je bila ista stvar, a on je odgovorio kako se jedino Bogu i svojoj ženi u životu obvezao. 

Puna potpora radnicima Ceste Šibenik I nadam se da neće doći do generalnog štrajka solidarnosti. Jeliću, malo taj svoj ego smanji, sjedni s radnicima za stol i dogovorite se, poručio je Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a i potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva.

Cijelu konferenciju pogledajte u priloženom videu.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se