loading
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
28. srp
2022.

Zabrinutost radnika Đure Đakovića zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma s novim investitorom

ZAGREB, 28. srpnja 2022. - SMH-IS u Đuro Đaković Grupi je na konferenciji za medije iskazao zabrinutost novonastalom situacijom u kojoj češki ulagač u Đuro Đaković Grupu, tvrtka D.D. Acquisition a.s. Ostrva, još uvijek ne želi potpisati socijalni sporazum s radnicima. Socijalnim sporazumom bi radnici zadržali prava ugovorena kolektivnim ugovorom i ne bi morali strahovati hoće li njihovo radno mjesto biti sigurno u vrijeme ekonomske krize.

Završetak procesa restrukturiranja i preuzimanje većinskog vlasničkog udjela predviđen je 31. kolovoza 2022. godine, što je ujedno i krajnji rok da se radnicima sačuvaju radna mjesta i osigura sigurna egzistencija. SSSH je zajedno s udruženim SMH-IS uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Češke Republike, g. Petru Fiali i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, g. Andreju Plenkoviću.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, izjavio je: Ono što je  ključno jest da Vlada RH, koja nakon dokapitalizacije posjeduje 98 posto dionica Đure Đakovića, učini taj još jedan dodatni korak da u ugovor o dokapitalizaciji unese onaj dio socijalnog sporazuma na kojem inzistira Sindikat metalaca Hrvatske, a to je da se postojeći broj radnika zadrži u tvrtci i da se prije svega ugovorena prava kroz kolektivni ugovor produže. Bio bi krajnji apsurd da nakon dokapitalizacije i svega onog što je hrvatska  Vlada učinila za tvrtku Đuro Đaković, za Slavonski Brod, radnici zbog nesigurnosti odu iz tvrtke. 

Kroz više od sto godina tvrtke Đuro Đaković uvijek je postojao socijalni dijalog, pa i prilikom upoznavanja s novim češkim partnerima. Kako se proces dokapitalizacije i restrukturiranja otegnuo, tako se i interes za socijalnim sporazumom kod češkog investitora smanjivao. Bez obzira na inflaciju i ekonomsku krizu, mi ne tražimo ugovaranje većih plaća i materijalnih prava, već da se zadrže ona postojeća, istaknuo je Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata.

Moram istaknuti ogroman strah i nesigurnost radnika jer je ostalo samo tridesetak dana do završetka procesa restrukturiranja, a njihova prava nisu definirana. Nitko ne zna što će se dogoditi kad se pojavi novi ulagač, a to su stresne situacije za radnike. Mi već godinu dana razgovaramo s češkim ulagačima da ih privolimo da daju suglasnost za potpisivanje socijalnog sporazuma, no za sada to nismo uspjeli. Od svih naših zahtjeva nova uprava je pristala na besplatno parkiranje i ograničenje rada na određeno, komentirao je regionalni predstavnik SMH-IS za Panonsku regiju, Antun Štivić.

Ivan Barić, predsjednik Kluba branitelja ĐĐ, kazao je kako više od 300 branitelja, kojima nedostaje još nekoliko godina do ostvarivanja prava na punu mirovinu, ne zna kakva će im biti sudbina. Ne potpiše li se socijalni sporazum, njima će se slobodno moći otkazati ugovor o radu, a zamijenit će se uvoznim radnicima i europskih, ali i azijskih zemalja.

SMH-IS je još jednom, uz otvoreno pismo predsjednicima Vlada Češke Republike i Republike Hrvatske, pozvao češke investitore da sjednu sa sindikalnim povjerenicima i potpišu socijalni sporazum kako metalski radnici iz Đure Đakovića, koji su u svijetu izuzetno cijenjeni, ne bi potražili svoju sreću izvan granica Republike Hrvatske.  

 

 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se