loading

Kolektivni pregovori u djelatnosti cestovnog prijevoza putnika

ZAGREB, 17. listopada 2022. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) uputio poziv ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću, za hitan konzultativni sastanak. Naime, kolektivni pregovori u djelatnosti javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika započeli su 21. rujna 2022. godine, no prepreku predstavlja 19 županija koje nisu potpisale Ugovore o javnoj usluzi prijevoza.

Vlada RH osigurala je sredstva za sufinanciranje javne usluge prijevoza i pravne pretpostavke za potpisivanje ugovora između županija i prijevoznika. Unatoč isteklom zakonskom roku od 31. studenog 2019. iz čl. 118. st. 3. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN br. 41/18), samo su dvije županije potpisale Ugovore o javnoj usluzi prijevoza. Čak 80 posto županijskih i međužupanijskih linija do 100 km održavaju privatni autobusni prijevoznici, pa je iznimno važno pravno urediti ovaj sektor potpisivanjem kolektivnog ugovora kako bi se uskladila tržišna pravila s gradskim tvrtkama iste djelatnosti u kojima je kolektivni ugovor već na snazi.

Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama, izglasana početkom listopada 2022., propisuje poticanje kolektivnog pregovaranja, posebno u zemljama gdje je obuhvaćenost kolektivnim ugovorima manja od 80 posto. U tom slučaju Vlade članice EU trebaju napraviti akcijski plan, a rok za implementaciju direktive u nacionalno pravo je dvije godine.

S obzirom da ministar rada odlučuje o proširenoj primjeni kolektivnog ugovora, SSSH i HUP predlažu sastanak kojim bi se razjasnile mogućnosti primjene kolektivnog ugovora, čime bi unaprijedili efikasno i adekvatno kolektivno pregovaranje.

 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se