loading

SSSH: Puna podrška štrajkovima u DV Slunj i DV "Tići" u Vrsaru i Funtani

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u koji je udružen i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), izražava punu podršku štrajkovima u koje je Sindikat stupio 6. svibnja 2024. u DV Slunj i DV „Tići“ u Vrsaru i Funtani zbog zastoja u kolektivnim pregovorima. Pismo podrške prenosimo u cjelosti. 

Poštovane kolegice i kolege, 
članice i članovi SOMK-a u dječjim vrtićima u Vrsaru, Funtani i Slunju,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u koji je udružen i vaš sindikat SOMK, izražava punu podršku štrajkovima u koje ste stupili 6. svibnja zbog zastoja u kolektivnim pregovorima.

U oba slučaja vaši su zahtjevi opravdani, razumni i pravno utemeljeni. Pravo zaposlenih u dječjim vrtićima na jednake plaće sa zaposlenima u osnovnim školama, koje je kao zahtjev istaknuto u Vrsaru i Funtani, propisano je zakonom, dok se slučaju Slunja radi o obrani temeljnog radničkog i sindikalnog prava na kolektivno pregovaranje. U oba slučaja smatramo izuzetno važnim, ne samo za vas i ostale članice i članove SOMK-a diljem Hrvatske, nego i za sve ostale članove sindikata udruženih u SSSH, što ste odlučno ustrajali u svojim zahtjevima, sve do spremnosti za stupanje u štrajk.

Opća ekonomska situacija i stanje na tržištu rada danas su takvi da je definitivno nastupilo vrijeme za radnike, odnosno trenutak da se radnici snažnije nego bilo kada u proteklih nekoliko desetljeća zauzmu za svoja prava, te da zahtijevaju bolje plaće i uvjete rada, ali i poštivanje prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje. 

Iz dana u dan vidimo da se radnici, a posebno članovi sindikata udruženih u SSSH, bude i da postaju sve odlučniji u svojim zahtjevima, te spremni, ako je potrebno, za njih se izboriti i štrajkom. No ipak, još je uvijek previše radnika pod dojmom proteklih desetljeća visoke nezaposlenosti i nisu do kraja osvijestili trenutak koji je nastupio i snagu koju na tržištu rada danas imaju. Stoga je svaki interesni štrajk, pa tako i vaš, izuzetno važan kao primjer i poticaj za sve ostale radnike da se aktivnije zauzmu za svoja prava i interese.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, sa svojih 26 sindikata koji zajedno okupljaju nešto više od 100 tisuća članova čvrsto stoji uz vas, te smo vam na raspolaganju za bilo kakvu daljnju podršku koju bismo mogli pružiti vašim sindikalnim akcijama. Želimo vam snagu i odlučnost da ustrajete u štrajku, te da se u konačnici izborite za ispunjenje svojih opravdanih zahtjeva.

Uz sindikalni pozdrav,
Mladen Novosel,
predsjednik SSSH

 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se