loading

Zapošljavanje u svijetu i socijalna perspektiva u 2023.

Međunarodna organizacija rada objavila je svoj godišnji izvještaj o zapošljavanju u svijetu i socijalnoj perspektivi (World employment and social outlook: Trends 2023) koji ukazuje na utjecaj ekonomskog pada na globalno tržište rada. Izvještaj pokriva opseg i posljedice poremećaja na tržištu rada uzrokovanih ekonomskim i geopolitičkim krizama te analizira globalne obrasce, regionalne razlike i njihove ishode. Posebna pozornost posvećena je utjecaju navedenih kriza na produktivnost, kvalitetu radnih mjesta i mogućnosti zapošljavanja, te njihov utjecaj na potkopavanje socijalne pravde.

Ovaj opširni dokument navodi kako su sukob u Ukrajini, neujednačen oporavak od pandemije i problemi u opskrbnim lancima stvorili uvjete za stagflaciju u 2023. godini. Izostanak ili nedovoljno povećanje prihoda od rada stvorili su krizu troškova života koja prijeti egzistenciji i smanjuje potražnju. Izvještaj predviđa da će se stopa zaposlenosti u 2023. godini povećati za samo jedan posto, u odnosu na 2,3 posto u 2022. godini.

Europu očekuje slab rast i pogoršanje ekonomskih uvjeta

Nedostatak dostojanstvenih radnih mjesta varira po svjetskim regijama, no široko je rasprostranjen i potkopava socijalnu pravdu u svim regijama, a očekuje se da će globalni ekonomski uvjeti samo pogoršati ove probleme. Prava radnika su najugroženija u arapskim zemljama, Sjevernoj Africi i Južnoj Aziji. Europu i Centralnu Aziju očekuju usporavanje gospodarskog rasta, a geopolitički sukobi i stroga monetarna politika doveli su do pogoršanja ekonomskih uvjeta.

Posljedice ruske agresije na Ukrajinu već imaju vidljiv utjecaj na svijet rada. U listopadu 2022. godine MOR je procijenio da je samo u Ukrajini izgubljeno 2,4 milijuna radnih mjesta, dok UNHCR izvještava o više od sedam milijuna izbjeglica. Priljev izbjeglica utječe i na tržišta rada susjednih zemalja poput Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Moldavije.

Pandemija Covid-19 i posljedice sukoba u Ukrajini negativno utječu na zaposlenost  mladih pa će se njihovo razdoblje neaktivnosti i neizvjesnosti produžiti. Nedovoljno iskustvo i vještine povećat će vjerojatnosti za dugotrajnu nezaposlenost i nedovoljnu zaposlenost.
MOR prognozira da će radna snaga rasti u svim svjetskim regijama osim u Europi i Središnjoj Aziji. U azijskim zemljama će se usporiti rast radne snage, dok će sve regije Europe zabilježiti pad. Zajedno bi ove dvije podregije, u razdoblju 2023. ̶ 2024.) mogle doživjeti pad radne snage za 2,4 milijuna.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se