loading
PRIOPĆENJE
02. pro
2022.

Mladen Novosel izabran za predsjednika SSSH

TUHELJSKE TOPLICE, 2. prosinca 2022. - Završen je Deveti kongres Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pod nazivom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, na kojem je na novi četverogodišnji predsjednički mandat izabran Mladen Novosel, kao i članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije. 

"Naša je zadaća i odgovornost, i tu opet podjednako mislim na Savez i na sve naše sindikate, osvijestiti radnike da se situacija na tržištu rada promijenila i da im se snaga znatno povećala, potaknuti ih i pomoći im da se organiziraju, i da tako sindikalno organizirani, kroz kolektivne pregovore, a ako treba i štrajkove, zahtijevaju i bore se za ono što im pripada – plaće i rad po mjeri čovjeka", rekao je Novosel.

Otvaranju Devetoga kongresa SSSH Za Hrvatsku zadovoljnih radnika prisustvovali su: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju, izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Majda Burić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

Uz domaće goste, Kongresu su prisustvovali vodeći ljudi europskih i međunarodnih sindikalnih središnjica - Luca Visentini, novoizabrani glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), Lina Carr, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC), te predstavnici sindikalnih središnjica iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

U Programu rada SSSH 2022. - 2026. najavljen je daljnji rad na izgradnji snage sindikata i poticanje sindikalnih integracija, kako unutar središnjice, tako i izvan nje, oblikovanje javnih politika, snažnije koordiniranje kolektivnog pregovaranja s ciljem povećanja pokrivenosti radnika granskim kolektivnim ugovorima, te sindikalno djelovanje vezano uz digitalnu tranziciju svijeta rada i zagovaranje ambicioznih politika ublažavanja klimatskih promjena. Na Kongresu je usvojena Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, kojom će SSSH aktivno poticati suradnju udruženih sindikata iz javnog i privatnog sektora, kako unutar središnjice tako i na cijeloj sindikalnoj sceni Hrvatske. 

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se