loading

Solidarna pomoć žrtvama potresa

Nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, SSSH je brzo reagirao i pozvao udružene sindikate, podružnice sindikata u tvrtkama i ustanovama, kao i pojedinačne članove, te europske i međunarodne sindikalne asocijacije i sindikate da financijski pomognu nastradalima. Odaziv na poziv bio je velik. Sredstva koja su prikupili SSSH i udruženi sindikati, u ukupnom iznosu od 232 tisuće kuna odlukom IO SSSH iskorištena su za nabavku tri opremljena stambena kontejnera, raspoređena među gradovima Petrinjom, Glinom i Siskom.

U zasebnoj međunarodnoj akciji koju je također pokrenuo SSSH dan nakon razornog potresa, a kojoj su se pridružili i Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupljeno je ukupno 453.290,81 kuna namijenjenih za pomoć stradalima u potresu.

Ovoj akciji odazvali su se brojni sindikati iz Europe, s lokalne, regionalne, nacionalne i granske razine, kao i europska i međunarodna granska i krovna sindikalna udruženja, ali i brojni pojedinci.

Sindikalne središnjice SSSH, NHS i MHS također su odlučile sredstva prikupljena ovom međunarodnom akcijom rasporediti među gradovima Petrinjom, Glinom i Siskom, te iskoristiti sredstva za obnovu u potresu razrušenoga Doma zdravlja u Glini, Dječjeg vrtića Petrinjčica u Petrinji i Dječjeg doma Vrbina u Sisku.

Naknadne uplate koje su pristigle, u ukupnom iznosu od 53.721,00 kuna, uplaćene su u svrhu nabave elektroničke opreme za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja.

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se