loading

Solidarnost s Ukrajinom

SSSH je na sjednici Izvršnog odbora od 15. ožujka 2022. usvojio izjavu o solidarnosti s Ukrajinom, ukrajinskim narodom, radnicima i sindikatima, u kojoj je najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu, te zatražio prestanak ratnih aktivnosti i uspostavu dijaloga i pregovora u sklopu UN-a kako bi se spriječile daljnje ljudske žrtve i stradanja.

Solidarnost je SSSH izrazio uplatom financijske pomoći u ITUC-ov Fond solidarnosti, a pozvali smo i udružene sindikate da se uključe u humanitarnu akciju i prema svojim mogućnostima pridonesu skupljanju solidarne pomoći.

SSSH se stavio na raspolaganje izbjeglicama iz Ukrajine koji u Hrvatskoj odluče potražiti posao, te je pozvao i sve aktere na tržištu rada da vode računa o njihovu ranjivom položaju, kao i nadležne institucije da osiguraju pravodobnu i potpunu integraciju ukrajinskih izbjeglica.

Naglasili smo kako uključivanje ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko tržište rada mora biti kvalitetno, uz poštivanje njihove dobrovoljnosti, želja, stručnosti i obrazovanja, preporučivši da bi ovakve rasprave trebalo voditi i na županijskoj razini.

SSSH je uputio i pismo svojim članovima županijskih GSV-ova, s pozivom da iniciraju održavanje sjednice na temu integracije izbjeglica iz Ukrajine, a sve je sindikalne povjerenike pozvao na praćenje stanja stvari na terenu kako bismo mogli odgovarajuće i pravodobno reagirati.

Fotografija: Max Kukurudziak/Unsplash

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se