loading

91 posto Hrvata brinu visoki troškovi života

Najnovije istraživanje Eurobarometra pokazalo je da sve veći troškovi života brinu čak 93 posto građana Europske unije, točnije sedam od deset ispitanika, s najvećim rezultatima u Grčoj 100 posto, Cipru 99 posto te Italiji i Portugalu obje 98 posto, a u Hrvatskoj 91 posto. Rast cijena energije i hrane osjeća se u svim demografskim kategorijama kao što su spol i dob, ali i obrazovnim i profesionalnim pozadinama. Druga najčešća briga s 82 posto je prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti, koja je u Hrvatskoj čak 87 posto, slijede klimatske promjene i širenje rata u Ukrajini na druge zemlje s 81 posto.

Građani očekuju da Europska unija nastavi donositi politike kojima će se ublažiti učinak uzastopnih kriza koje su pogodile kontinent. Građani za sada nisu zadovoljni akcijama poduzetim na europskoj i nacionalnoj razini, samo trećina ispitanika izražava zadovoljstvo mjerama koje su poduzele njihove nacionalne vlade.

Na posljednje istraživanje Eurobarometra osvrnula se glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch: Ova bi anketa trebala biti poziv na uzbunu za europske čelnike. Rezultati pokazuju velik građana koji ne mogu plaćati svoje račune, kao i duboko nezadovoljstvo blagim mjerama koje su dosad poduzele nacionalne vlade i EU.

Gotovo polovina stanovništva EU, njih 46 posto, kaže da se njihov životni standard već smanjio kao posljedica pandemije COVID-19, ruske agresije na Ukrajinu i rasta troškova života. S druge strane 39 posto ispitanika još nije osjetilo smanjenje životnog standarda, no očekuju da će se to dogoditi u 2023. godini. U odnosu na jesen 2021. godine, udio građana koji imaju poteškoće s plaćanjem računa se povećao za čak devet posto ( sa 30 na 39 posto), u Hrvatskoj čak 57 posto.

Milijuni ljudi ne mogu si priuštiti uključivanje grijanja ove zime jer energetske tvrtke ostvaruju rekordnu dobit, ali EU-ov porez na nepredviđenu dobit previše je stidljiv i još uvijek ga mnoge države članice ne primjenjuju. Vrijeme je da akcije europskih čelnika odgovaraju razmjerima krize s kojom se obitelji suočavaju ove zime. Potrebna nam je stvarna reforma energetskog tržišta EU-a kako bi ono djelovalo kao javno dobro, a ne kao igralište za špekulante, izjavila je Lynch.

Eurobarometar Europskog parlamenta za jesen 2022. proveo je Kantar između 12. listopada i 7. studenog u svih 27 država članica. Anketa je provedena licem u lice, uz video intervjue (CAVI) koji su dodatno korišteni u Češkoj i Danskoj. Ukupno je obavljen 26.431 intervju. Rezultati su ponderirani  prema broju stanovnika u svakoj zemlji.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se