loading

Dogovor sindikata javnih i državnih službi s Vladom RH

Sindikati javnih i državnih službi većinski su prihvatili ponudu Vlade RH o povećanju osnovice od 5 posto, božićnice od 300 €, regresa za 2024. u istom iznosu, kao i novostečeno pravo uskrsnice od 100 €. 

Vlada RH se obvezala na daljnje povećanje koeficijenata u prosjeku od 12 posto do 1. ožujka 2024. i nove pregovore, ako se do tada ne donese novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi. Od 11 reprezentativnih sindikata 10 je prihvatilo ponudu, jedino je članstvo Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod odbilo ponudu. 

Članstvo se izjašnjavanju odazvalo u solidnom broju. Ukupno se izjasnilo 7251  članica i članova u 411  školske ustanove. Za potpisivanje Dodatka III. izjasnilo se 2546 ili 35,11%, a protiv 4661 ili 64,28% članica i članova. Nevažećih listića je bilo 44 ili 0,61%. 
Sukladno rezultatu izjašnjavanja Školski sindikat Preporod neće potpisati Dodatak III. Temeljnoga kolektivnog ugovora, stoji u priopćenju.

Sindikat policije Hrvatske (SPH) prihvatio je ponudu i ukazao na: dodatne promjene samog teksta pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Neke su odredbe novosti, poput npr. dodavanja novog podstavka u članku 28. stavku 1. tj. mogućnosti dobivanja plaćenog dopusta do 3 dana tijekom jedne kalendarske godine zbog odsutnosti s posla, kada je zbog osobito važnog i hitnog obiteljskog razloga uzrokovanog bolešću ili nesretnim slučajem prijeko potrebna trenutna nazočnost državnog službenika i namještenika.

Potpisivanje dodatka TKU najavljeno je za 25. listopada, a uvećana osnovica primijenit će se na plaćama u studenome.

Screenshot:HRT
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se