loading

ETUC: Crveni karton za zemlje EU-a koje ne podržavaju sigurnost na radnom mjestu kao temeljno pravo

Iskreno je sramotno i neugodno da većina država EU-a ne podupire pokušaje međunarodne zajednice da zdravlje i sigurnost učini temeljnim svjetskim pravom.

BRUXELLES, 24. listopada 2022. - Iako je većina država članica EU-a glasovala da zdravlje i sigurnost na radu postanu temeljno međunarodno pravo, mnoge od njih još nisu ratificirale dvije konvencije (C155 i C187) koje je Međunarodna organizacija rada u lipnju 2022. proglasila dijelom temeljnih prava radnika. Zanimljivo je kako su upravo zemlje EU-a, u suradnji s afričkim zemljama, bile pokretačka snaga ove promjene i glasovale za nju.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) je podijelila crvena i žuta upozorenja zemljama EU-a koje nisu ratificirale jednu ili obje konvencije o zdravlju i sigurnostiIskreno je sramotno i neugodno da većina država EU-a ne podupire pokušaje međunarodne zajednice da zdravlje i sigurnost učini temeljnim svjetskim pravom. Nepodupiranje zdravog i sigurnog rada u ostatku svijeta u konačnici potkopava zdravlje i sigurnost u Europi, izjavio je Claes-Mikael Stahl, zamjenik glavnog tajnika ETUC-a.

CRVENO - 7 članica koje nisu ratificirale ni C155 ni C187: Italija, Poljska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Malta.

ŽUTO - 9 članica koje su ratificirale jednu, no ne i obje konvencije: Njemačka, Francuska, Nizozemska, Grčka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Irska i Latvija.

ZELENO - 11 članica koje su ratificirale obje konvencije: Španjolska, Belgija, Portugal, Švedska, Češka, Slovačka, Danska, Finska, Slovenija, Luksemburg i Cipar.

Konvencija MOR C155 govori o izradi nacionalne politike zdravlja i sigurnosti na radu sa sindikatima i organizacijama poslodavaca, dok konvencija C187 govori o promicanju kontinuiranog poboljšanja sigurnosti i zdravlja na radu kako bi se spriječile ozljede na radu, bolesti i smrti. Među 9 zemalja koje su ratificirale samo jednu od dvije konvencije nalazi se i Hrvatska koja nije ratificirala konvenciju 187.

ETUC je objavio upozorenja zemljama koje nisu ratificirale neku od konvencija MOR-a kako bi obilježili početak Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu koji se traje od 24. do 28. listopada 2022.

Fotografija: Petr Magera / Unsplash

Povezani članci:

Konvencije MOR-a

Nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu - ratifikacija Konvencije MOR-a C190

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se