loading

Gradonačelnik Biograda na Moru djeluje suprotno programu HDZ-a za europske izbore i programu Vlade RH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputili su otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću "Jedna politika na europskoj i nacionalnoj, a druga na lokalnoj razini: Gradonačelnik Biograda na Moru djeluje suprotno programu HDZ-a za europske izbore i programu Vlade RH" koje prenosimo u cijelosti.

OTVORENO PISMO
Jedna politika na europskoj i nacionalnoj, a druga na lokalnoj razini: Gradonačelnik Biograda na Moru djeluje suprotno programu HDZ-a za europske izbore i programu Vlade RH

Poštovani gospodine Plenkoviću,
Kao što Vam je do danas već dobro poznato, budući da ste to prije nekoliko dana mogli čuti iz prve ruke od radnica Dječjeg vrtića Biograd na Moru, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, član Hrvatske demokratske zajednice, kao predstavnik osnivača dječjeg vrtića ne samo da rezolutno odbija kolektivno pregovarati i potpisati kolektivni ugovor pod bilo kakvim uvjetima, nego je najavio i privatizaciju javnog gradskog vrtića, te provodi različite metode neprimjerenog i nezakonitog pritiska i zastrašivanja radnica koje su u štrajku.

Štrajk u Biogradu otpočeo je 13. svibnja, nakon neuspješnog postupka mirenja i u skladu sa svim zakonskim odredbama o najavi i provođenju štrajka, a s isključivim zahtjevom da Grad pristupi kolektivnim pregovorima sa sindikatom, te da se kroz njih pronađe i dogovori način kako ispoštovati članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji zaposlenima u dječjim vrtićima jamči pravo na plaću jednaku onoj zaposlenih u osnovnim školama.

Pokušaj sudske zabrane štrajka nije uspio, budući da je Županijski sud u Zadru štrajk proglasio zakonitim, a ovih dana tu će presudu zasigurno potvrditi i Vrhovni sud RH. Istovremeno, gradonačelnik Ivan Knez kontinuirano poduzima različite mjere pritiska na radnice u štrajku, uključujući izoliranje članica SOMK-a koje su u štrajku, njih 19, u malu prostoriju od 28 m 2 , bez dovoljno mjesta čak i za sjedenje, angažiranje zaštitara, te pozivanje čak i policije u vrtić.

Posljednji čin u nizu različitih pritisaka i zastrašivanja radnica koje se nalaze u zakonitom štrajku desio se jučer, 27. svibnja, kada je gradonačelnik uoči najavljenog prosvjeda SOMK-a pred zgradom gradske uprave dao tiskati i oko zgrade postaviti niz panoa uvredljivog sadržaja, kojima vrijeđa i izruguje Sindikat obrazovanja, medija i kulture i njegovu predsjednicu, a posljedično i sve članice SOMK-a zaposlene u Dječjem vrtiću Biograd na Moru. Posve je nevjerojatno i neprihvatljivo da se novac poreznih obveznika, građana i građanki Grada Biograda na Moru, troši i rasipa na ovakav način.

Osim što se u ovom slučaju radi se o osporavanju prava radnika na kolektivno pregovaranje i štrajk, koje je zajamčeno Ustavom RH, Zakonom o radu i konvencijama Međunarodne organizacije rada, kao i o nepoštivanju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, gradonačelnik Ivan Knez, djeluje suprotno programu Vlade RH i obećanjima koje je HDZ dao hrvatskim građanima, nanoseći time štetu vjerodostojnosti i ugledu Vaše stranke.

Dodatno je problematično što se sve ovo događa uslijed kampanje za izbor hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, a HDZ je u svojem predizbornom programu za ove izbore jasno istaknuo čitav niz političkih stavova, vrijednosti i ciljeva s kojima je ponašanje Vašeg člana Ivana Kneza u izravnoj suprotnosti. Između ostalog, u tom ste programu naveli da ćete, u skladu s Vašim „obiteljskim i demokršćanskim vrijednostima, te u odgovoru na izazov demografskih promjena“, nastaviti djelovati na mjerama koje „pridonose kvalitetnijem životu obitelji i svih njezinih članova – od djece do umirovljenika“, posebno ističući da planirate „značajna ulaganja koja će omogućiti dostupnost radnog predškolskog odgoja i obrazovanja svima“. Naveli ste također i da „kontinuirano radite na partnerskom dijalogu sa sindikatima i poslodavcima“.

Ovi se ciljevi ne mogu ostvariti bez unapređenja i širenja mreže javnih dječjih vrtića (a Vaš član Ivan Knez najavljuje privatizaciju vrtića u Biogradu!), te bez ulaganja u ljude koji u njima rade i omogućuju funkcioniranje sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, uključujući odgojiteljice i sve ostale zaposlene u dječjim vrtićima. Pritom, u skladu s demokratskim i europskim vrijednostima na koje se i sami pozivate, nema puta prema ostvarivanju tih ciljeva bez poštivanja    hrvatskog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, bez uvažavanja prava radnika na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, te bez spremnosti osnivača dječjih vrtića da o plaćama i drugim uvjetima rada razgovaraju i pregovaraju s radnicima i njihovim predstavnicima koje su sami izabrali, što je u ovom slučaju Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Podsjećamo pritom da smo sa identičnom situacijom trenutno suočeni i u općinama Vrsar i Funtana, te gradu Slunju, gdje gradonačelnici kao predstavnici osnivača dječjih vrtića, članovi Hrvatske demokratske zajednice, također odbijaju kolektivno pregovarati te su iz istog razloga članice SOMK-a u tamošnjim dječjim vrtićima trenutno također u zakonitim štrajkovima.

Stoga ovim putem još jednom apeliramo na Vas kao predsjednika Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice da se osobno uključite u rješavanje ovog problema i time pokažete vjerodostojnost Vaše stranke u ispunjavanju onoga što za što je HDZ deklarirao da se zalaže, te što je obećao hrvatskim građanima u svojim predizbornim programima za saborske i europske izbore.

Uz sindikalni pozdrav,
Božica Žilić, predsjednica SOMK-a
Mladen Novosel, predsjednik SSSH

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se