loading

Iskažite podršku i solidarnost sa članicama SOMK-a u štrajku

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), udružen u SSSH, pokrenuo je štrajkačke aktivnosti u dječjim vrtićima u Vrsaru, Slunju i Biogradu na Moru, započete 6., odnosno 13. svibnja 2024. godine zbog neprihvaćanja zahtjeva za izjednačavanjem plaća zaposlenih u dječjim vrtićima s plaćama zaposlenih u osnovnim školama (pravo koje im je zajamčeno Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju), odnosno zbog uopće odbijanja kolektivnog pregovaranja.

I dok u slučaju štrajkova u dječjim vrtićima u Vrsaru i Slunju postoje određene naznake pomaka i rješavanja spora, poslodavac u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić tj. gradonačelnik Biograda na Moru nastavlja s potpunim odbijanjem suradnje i pregovora. Štoviše, na članice sindikata-radnice u štrajku vrši se veliki i neprimjereni pritisak, a 21. svibnja 2024. v.d. ravnatelja dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić je donijela odluku o isključenju s rada devet radnika od 22. svibnja 2024.

Sve navedeno primoralo je SOMK na pokretanje akcija kojima bi intenzivirao pritisak na poslodavca kako bi se ispunili zahtjevi članica sindikata, te će u ponedjeljak, 27. svibnja 2024. godine u 14.00 sati organizirati prosvjed na adresi Trg kralja Tomislava 5 u Biogradu na Moru. U tome im je potrebna snažna sindikalna podrška i solidarnost!

Pozivamo članove sindikata udruženih u SSSH da iskažu svoju podršku i solidarnost s članicama SOMK-a u štrajku u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru pozivanjem sindikalnih povjerenika i povjerenica, aktivista i članova, osobito s područja Dalmacije, da se u što većem broju pridruže prosvjedu.

Uz to, svoju solidarnost možete iskazati i slanjem pisama podrške, fotografijama i snimkama s iskazom solidarnosti sa štrajkačicama. Poruke podrške i fotografije možete poslati e-mailom na adresu somk@somk.hr.

Nadamo se da će zajednički sindikalni napori uroditi plodom te da će predstavnici lokalne samouprave promijeniti stav prema odgojno-obrazovnim radnicama i radnicima te postići dogovor oko kolektivnog ugovora i rada po mjeri čovjeka za sve zaposlene.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se