loading

Glavno vijeće ITUC-a suspendiralo Visentinija

BRUXELLES, 21. prosinca 2022. - Glavno vijeće Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) održalo je 21. prosinca 2022. izvanredni sastanak na kojem je odlučeno da će Luca Visentini biti suspendiran s mjesta glavnog tajnika ITUC-a do 11. ožujka 2023. kada će se ponovno razmotriti ovo pitanje.

Luca Visentini je početkom prosinca 2022. uhićen pod sumnjom da je bio umiješan u pokušaj utjecaja vodstva Katara da uoči ovogodišnjeg svjetskog nogometnog prvenstva prikaže stanje ljudskih prava u toj zemlji boljim nego ona jesu. Visentini je nakon dva dana pušten iz pritvora te je odmah ponudio ostavku na mjesto glavnog tajnika ITUC-a.

Glavno vijeće će početkom siječnja 2023. donijeti odluku o privremenom vršitelju dužnosti glavnog tajnika, a do tada će tu funkciju obavljati zamjenik glavnog tajnika Owen Tudor. Vijeće je istaknulo kako ovom suspenzijom ne implicira nikakvu pretpostavku krivnje Luce Visentinija, te je odlučilo pokrenuti postupak vanjske revizije svih financijskih pitanja ITUC-a. Osnovat će se posebno povjerenstvo koje će istražiti optužbe protiv Luce Visentinija, a rezultati istrage i revizije znat će se na sjednici  11. ožujka 2023.

Glavno vijeće je ponovilo da se protivi svakom obliku korupcije te je odlučno osigurati stroge mjere kontrole i preventivne mjere. „Tamo gdje korupcija postoji, radnici su među njezinim glavnim žrtvama“, istaknuo je ITUC u priopćenju.

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se