loading

Luca Visentini ne uživa povjerenje Glavnog vijeća ITUC-a

Glavno vijeće Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) održalo je 11. ožujka 2023. sjednicu na kojoj se razmatrao izvještaj Specijalne komisije koja je formirana u siječnju, a koja je trebala istražiti okolnosti vezane za optužbe iznesene protiv Luce Visentinija, uključujući i rezultate vanjske revizije. Izvještaji su jednoglasno usvojeni, a Komisija nije utvrdila postojanje dokaza da su donacije iz Katra ili Maroka utjecale na politike ili programe ITUC-a.

Na sastanku je odlučeno da Luca Visentini ne uživa povjerenje Generalnog vijeća na poziciji glavnog tajnika ITUC-a, te da će na sastanku u svibnju odlučiti tko će biti vršitelj dužnosti glavnog tajnika, dok se ne stvore mogućnosti za organiziranje Svjetskog kongresa ITUC-a.

Glavno vijeće odlučilo je da formira ad-hoc radne skupine, sa zadatkom da ispitivanja mogućnosti donošenja mogućih izmjena i dopuna ustava ITUC-a, financiranje kampanja i poštivanje financijskih obaveza. Ove radne grupe će imati zadatak pripremiti preporuke za Vijeće, analizirati zaključke Specijalne komisije i vanjske revizije vezane za značajne nedostatke u ovim segmentima poslovanja.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se