loading

Najavljen štrajk u DV Tići u Vrsaru i Funtani

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) je na konferenciji za medije održanoj u NK Funtana objavio točan datum štrajka za radnike u dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani – 6. svibnja 2024. godine. 

Na konferenciji su govorile Ingrid Čavić, potpredsjednica SOMK-a, Adrijana Ivković, sindikalna povjerenica u DV Tići, njena zamjenica Klaudia Maras Garilović, Anica Knezek u ime štrajkaškog odbora, te Petra Vaci regionalna pravna zastupnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

Razlog prekida kolektivnih pregovora bila je nemogućnost postizanja dogovora oko visine plaće za zaposlene u Dječjem vrtiću „Tići”. Osnivač nije bio voljan pregovarati o načinu povećanja materijalnih prava zaposlenih niti se pokazala volja da se postigne propisani zakonski minimum plaće, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. 

Nakon održana tri sastanka mirenja, pomaka prema postizanju dogovora nije bilo. Osnivač je argumentirao da je zaposlenicima povećana plaća i da imaju najveću plaću u usporedbi sa zaposlenicima ostalih predškolskih ustanova u okolici. Međutim, pregovaračkom odboru sindikata to povećanje plaće nije bilo prihvatljivo, jer plaće u Dječjem vrtiću „Tići” zaostaju za plaćama zaposlenih u osnovnim školama za 500 eura bruto.

Objasnile su kako će taj ponedjeljak izgledati – Vrtić u Funtani bit će zatvoren. Nužna njega i skrb za djecu bit će osigurani u vrtiću u Vrsaru na način da će brigu o djeci voditi tri odgojitelja, zdravstveni voditelj, kuhar i spremačica, dok se odgojno-obrazovni rad neće provoditi. Prema riječi Ivković, u njihovoj sindikalnoj podružnici ima ih 24 i svi skupa bit će u štrajku, za što su se izjasnili referendumom. Ostali koji nisu u štrajku brinut će o djeci (troje od ukupno 18 odgojitelja, te navedeno tehničko osoblje).

Fotografija: Tanja Kocijančić/istraterramagica.eu

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se