loading

Nastavak štrajka u Luka Zadar d.d.

Radnici Luke Zadar d.d. u utorak su stupili u štrajk. Od sedam sati su obustavili iskrcaj i ukrcaj tereta, no nastavit će s privezom i odvezom brodova u gradskoj luci i Putničkoj luci Gaženica jer, kako su kazali, to neće zaustavljati zbog ljudi koji žive na otocima i zbog sigurnosti samih otoka.

Podsjetimo, Sindikat prometa i veza Hrvatske najavio je pokretanje štrajka nakon neuspješnog postupka mirenja u kojem je Uprava Luke Zadar odbila prihvatiti aneks kolektivnog ugovora.

S obzirom na inflaciju i veliki porast troškova života, radnici su tražili da se dogovori aneks kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća. Od Uprave su tražili fiksni iznos od 200 eura bruto, no u Luci Zadar ponudili su im samo 30 eura za topli obrok.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, obavijestio nas je kako se vodi rasprava na Županijskom sudu o opravdanosti štrajka. Međutim, kako nam je kazao, radnicima je danas isključena voda.
U Luci Zadar su radnici stvarno na mukama, jer znate što se desilo?! Desilo se to da im je vlasnik iskopčao vodu, da ne mogu ni vodu koristiti. Mi smo bili tamo, a sad će oni ići na Lučku kapetaniju da se vidi što je.

Izvor: Zadarski list

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se