loading

Novosel: Ako moramo tjerati mak na konac, onda ćemo ga istjerati do kraja

Radnici CESTE ŠIBENIK d.o.o. ušli su u treći tjedan štrajka kojim traže povlačenje nametnutog Pravilnika o radu i pristupanje kolektivnim pregovorima. Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) uputio je šibensko-kninskom županu Marku Jeliću prijedlog Sporazuma za prekid štrajka kojeg je župan odbio, jer on i dalje čeka presudu Vrhovnog suda.  

On samo tvrdi da je povukao ugovore koje je direktor nudio radnicima. Pitao sam ga je li povukao i Pravilnik koji za posljedicu ima takve ugovore. Rekao je da Pravilnik neće biti povučen. Nismo mi djeca pa da sad odemo raditi, a on onda za pet dana opet pošalje iste ugovore. Vidio sam da je u medijima odgovorio na sporazum i to je smiješan odgovor. Traži od radnika da oni daju program rada Cesta Šibenik. Zadatak radnika je da rade, a zadatak menadžmenta tvrtke je da nađe posao, rekao je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Ako ne dođe do rješavanja spora tijekom ovog tjedna na razini Saveza samostalnih sindikata Hrvatske razgovarat ćemo o jačanju štrajka solidarnosti na razini ostalih trgovačkih društava koji djeluju u savezu sindikata, kazao je Mladen Novosel predsjednik SSSH, u pripremi je i tužba protiv spornih odredbi Pravilnika u radu, pa ako župan Marko Jelić čeka odluku Vrhovnog suda, mi nećemo čekati. Ako moramo tjerati mak na konac, istjerat ćemo do kraja.

Novosel je istaknuo da je župan Jelić direktno odgovoran što štrajk i dalje traje jer uporno odbija dijalog sa sindikatom i radnicima. Župan Jelić ne priznaje Zakon o radu, ni pravo radnika na kolektivno pregovaranje. On ga ignorira. Došli smo do toga da jedan župan ne priznaje odluku Županijskog suda što nema nigdje osim u Hrvatskoj i ovoj županiji.

Dodao je da od župana i dalje traže da naloži Nadzornom odboru da povuče sporne odredbe Pravilnika o radu, da se problemi riješe kroz kolektivno pregovaranje te da ne inzistiraju da se odmah plaće povećaju za 15 posto.

I ovog tjedan radnici će svakodnevno od 12:00 do 15:00 sati prosvjedovati ispred županova ureda u Šibeniku. 
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se