loading

Novosel: Cijene sustavno rastu od sredine prošle godine

Mladen Novosel predsjednik SSSH gostovao je na N1 gdje je govorio o poskupljenjima  nastalim nakon uvođenja eura. Izjavio je kako su posljednja poskupljenja samo točka na i svim prošlogodišnjim povećanjima cijena, na što su sindikati upozoravali na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća. Kada je započelo dvojno iskazivanje cijene, bilo je vidljivo da su neki trgovci već tada povisili cijene, no to tada Vladi nije bilo bitno jer se na taj način dodatan prihod ulijevao u državnu blagajnu. U drugoj polovini 2022. godine cijene su se sustavno povećavale. Sada kad su trgovci pretjerali s cijenama vladajući reagiraju.

Trenutna situacija u kojoj poslodavci primaju određene olakšice zbog energetske krize i inflacije ne može biti jednaka situaciji u kojoj tih mjera nema, tek tada možemo razgovarati o slobodnom tržištu.  Vlada sada pokušava vatrogasnim mjerama ublažiti utjecaj poskupljenja na građane, no za to je sada prekasno. Premijer Plenković je znao unaprijed da će se ovakva poskupljenja dogoditi, no nije se nadao da će mu trgovci napraviti ovakvu političku štetu.

Novosel je kazao kako Hrvati nisu kao Brazilci ili Francuzi da bi nakon ovakvih poskupljenja izašli na ulice, da jednostavno nemamo tu kulturu. Građani bi mogu probati sada prvih mjesec malo uštedjeti i izbjegavati trgovine i usluge koje su podigle cijene, što će sigurno rezultirati smanjenjem cijena.

Na pitanje o prognozama za ovu godinu, predsjednik SSSH izjavio je kako vjeruje da će se inflacija ove godine usporiti, no da plaće moraju rasti jer je cijena rada pala, a dosadašnja povećanja plaće "pojela" je inflacija. Cilj sindikata je povećanje plaća i gransko kolektivno pregovaranje, na što upućuje i Europska unija Direktivom o primjerenim minimalnim plaćama.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se