loading

Obustava štrajka u dječjem vrtiću Slunj, radnice izborile zakonske plaće, a dani provedeni u štrajku plaćeni

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je priopćenje za medije o obustavi štrajka u dječjem vrtiću Slunj kojeg prenosimo u cijelosti.

Na poziv gradonačelnice grada Slunja, Mirjane Puškarić, održan je sastanak s radnicama i članicama Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske koje su već pet tjedana u štrajku. Na sastanku je radnicama potvrđeno da je Gradsko vijeće donijelo odluku o povećanju plaća zaposlenih u dječjem vrtiću, odnosno izjednačavanjem plaća u dječjem vrtiću s visinom plaća u osnovnim školama. Pored toga, Gradsko vijeće je donijelo zaključak o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, međutim, na prijedlog sindikata, Gradonačelnica je pristala potpisati Sporazum o konkretnom povećanju plaća.

Utvrđena je osnovica za izračun osnovne mjesečne plaće u bruto iznosu od 947,18 eura te se ugovorne strane obvezuju na poštivanje članka 51. Zakona o
predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno da koeficijenti radnika u DV Slunj budu prilagođeni Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama (NN 22/2024) i svim izmjenama i dopunama Uredbe. Gradonačelnica je prihvatila zahtjev radnica i sindikata da im se isplati plaća tijekom perioda provedenog u štrajku.

Ovime su ispunjeni gotovo svi zahtjevi radnica, izborene su zakonske plaće kao i plaćeni dani provedeni u štrajku, te je sindikat u dogovoru s radnicama najavio obustavu štrajka s današnjim danom. Ovim putem zahvaljujemo i čestitamo ovim hrabrim radnicama na ustrajnoj i konzistentnoj borbi za zakonski zajamčena prava te isto tako zahvaljujemo kolegicama i kolegama iz cijele Hrvatske, sindikatima, udrugama civilnog društva na snažnoj podršci, a medijima na praćenju ovog za radnice izuzetno teškog štrajka. Zahvaljujemo i Gradonačelnici što je na kraju ipak pristala na legitimne zahtjeve sindikata i radnica te se nadamo da ćemo u budućnosti kolektivno pregovarati u dobroj vjeri i na obostrano zadovoljstvo.

S obzirom da u Vrsaru i Biogradu na Moru štrajkovi još uvijek traju, te da su jučer u Vrsaru tri radnice isključene s rada, ovim putem najavljujemo prosvjed koji će se održati 12.06.2024. u 14:30 sati u Vrsaru te pozivamo sve da podrže radnice u štrajku. Krajnje je neprihvatljivo da se ovako brutalnim metodama pritišće radnice i već tjednima pokušava ugušiti zakonite štrajkove u Biogradu na Moru, a sada i u Vrsaru, posebno jer su u oba grada na vlasti predstavnici stranaka, HDZ i IDS, koje se u svojim programima eksplicitno zalažu za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se