loading
252. sjednica GSV-a
06. velj
2023.

Održana 252. sjednica GSV-a

U zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održana je 252. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o programu i strateškim pitanjima za 2023. godinu, izvještajima za 2022. godinu i Izvješću o provedbi nadzora poslovnih subjekata s ciljem sprječavanja negativnog učinka povećanja cijena na potrošače. Vlada je predstavila planirane zakonodavne aktivnosti, dok su tri sindikalne središnjice s HUP-om predstavile listu od 46 strateških tema za 2023.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske predložio je sljedeće:
 - II mirovinski stup i mirovine po posebnim propisima, te cjelovita analiza drugog mirovinskog stupa nakon dva desetljeća primjene,
 - Funkcioniranje nadzora isplate plaća ugovorenih kolektivnim ugovorima s proširenom primjenom,
 - Europski semestar i Nacionalni plan reformi 2023,
 - Pristupni pregovori Hrvatske za članstvo u OECD-u,
 - Predstavljanje i rasprava o rezultatima studije „Klima i rad – prilagodba radnika i radnih mjesta na klimatsku krizu u Hrvatskoj“.

Druga glavna tema bio je Izvještaj o provedbi nadzora poslovnih subjekata s ciljem sprječavanja negativnog učinka na povećanje cijena na potrošače koje je predstavila porezna inspekcija. Mladen Novosel je upozorio kako su poskupljenja građani osjetili i prošle godine, no s obzirom da to tada nije izazivalo nikakvu političku štetu i punilo državnu blagajnu, vlada i inspekcija nisu posezali za pojačanim inspekcijskim nadzorom, kao što je bio slučaj početkom ove godine.

Izrada novog Zakona o radu u ovom trenutnu ne bi donijelo ništa korisno, već se sve snage trebaju uložiti u gransko kolektivno pregovaranje koje je i dio europske Direktive o primjerenim minimalnim plaćama. Sindikati udruženi u SSSH spremni su na masovne prosvjede i štrajkove ukoliko poslodavačka strana bude sprječavala i odugovlačila sektorske kolektivne pregovore.  

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se