loading

Potpisan aneks kolektivnog ugovora u Luci Zadar d.d.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPiVH) potpisao je aneks kolektivnog ugovora za radnike Luke Zadar d.d. Dogovor je postignut nakon što je sindikat pokrenuo štrajk radi odbijanja poslodavca da sklopi novi dodatak kolektivnom ugovoru, kao i nepoštivanja postojećeg kolektivnog ugovora. Štrajk je trajao četiri dana prije nego je Županijski sud donio privremenu presudu da je štrajk nelegalan, no nakon žalbe Vrhovni sud je vratio slučaj Županijskom sudu u Zadru. 

Prije potpisivanja radnicima Luke Zadar obratili su se Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPiVH) Stjepan Lisičak, koji su čestitali radnicima na borbi, organizaciji i ustrajnosti.

Uspjeli smo završiti ove pregovore i radnici su dobili to što su željeli, a to je povećanje plaće i isplata nekih dijelova kolektivnog ugovora koji nije bio isplaćen. Zadovoljni smo, stvarno jesmo i nadamo se da ćemo sada završiti ovu priču štrajka i raditi kako bismo i dalje bili na zadovoljstvo klijentima, kazao je Nikola Tuta sindikalni povjerenik SPiVH-a u Luci Zadar d.d. i zahvalio Aniti Jurić Golo, regionalnoj pravnoj zastupnici SSSH.

Radnici su ovim dodatkom dobili povećanje plaća, ali ne kao postotak već da svaki radnik ima 200 eura neto, bez obzira na koeficijent. 150 € se odmah isplaćuje, a u rujnu ostatak od 50 € mjesečno. U ovom aneksu je također dogovoreno da ljudi koji imaju ugovore o radu na određeno, dobiju ugovore na neodređeno. Radnici su dobili 400 € godišnje za teže uvjete rada kao dodatak na plaću, dječji dodatak i ove neoporezive dodatke. 

Sa strane Uprave Luke Zadar d.d. aneks kolektivnog ugovora potpisala je članica Uprave Shuang Liang.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se