loading

Prijedlog zakona o plaćama ograničava kolektivno pregovaranje u državnom i javnom sektoru

Održana je 256. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na čijem se dnevnom redu našao prijedlog zakona o plaćama u državnoj i javnim službama te prezentacija programa ESF+ za razdoblje 2021.-2027. 

Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljalo je o prijedlogu zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi pri čemu je Mladen Novosel, predsjednik SSSH i dopredsjednik GSV-a, istaknuo tri razloga zbog kojih SSSH ne podržava ovakav prijedlog. SSSH inzistira da se prije donošenja samog zakona predstave uredbe, pravilnici i poslovnici koji zakon trebaju pratiti, a još uvijek nije poznat sadržaj istih, a među njima se nalazi i prijedlog koeficijenata pojedinih radnih mjesta.

Za sadržaj Uredbe o projektima Europske unije, dva pravilnika i Poslovnik o radu povjerenstva za ocjenjivanje nisu  predviđene konzultacije sa sindikatima, što je u suprotnosti s obvezama Vlade iz kolektivnih ugovora. Posljedično, kroz smanjivanje autonomije u kolektivnom pregovaranju i opsega konzultacija o provedbenim aktima, smatramo da bi učinak ovakvog zakona bio smanjivanje interesa za sindikalno organiziranje kod radnika u državnim i javnim službama, što naravno ne možemo podržati.

SSSH neprihvatljivim smatra pokušaj uvođenja zakonskog ocjenjivanja na predloženi način te ističe da je prostor za subjektivnost koji proizlazi iz širokih ovlasti poslodavac je prevelik. Nedopustivo je da ocjenjivače ocjenjuju tijela koja ih imenuju (npr. ravnatelj – školski odbor). Osobe na rukovodećim položajima moraju biti izuzeti iz ocjenjivanja ili barem biti izvan postotnih ograničenja ocjena.

Na upit o štrajku državnih službenika Novosel je kazao kako je vlada na indirektan način kriva za sve jer je liječnicima i sucima dala pravo na posebno pregovaranje o njihovim internim pravima. Onda što se je moglo očekivati nego da će i ti državni službenici upravo povući ono što su dobili od svojih pretpostavljenih sudaca, pa zašto ne bi mi nešto izborili za sebe? Vjeruje kako će se uskoro pronaći rješenje koje ne smije stvoriti nepravdu u odnosu na ostale u sustavu.

Novosel je upozorio na nedavni štrajk i spontanu obustavu rada u Cestama Šibenik, a župana Marka Jelića optužio je da manipulira s javnošću kada kaže da nema pravo platiti plaću za vrijeme provedeno u štrajku. Toliko samo o jednom čelniku lokalne samouprave kada dobije moć, kada dobije istovremeno ne samo političku moć, nego kada doživi sebe i kao istovremeno gazdu jednog trgovačkog društva, dodao je.

Fotografija: HINA

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se