loading

Prosvjed podrške radnicama dječjih vrtića u štrajku

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) održao je u Slunju prosvjed podrške radnicama dječjih vrtića u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru koje su već tjednima u štrajku.

Nakon što je Sindikat najavio prosvjed Gradsko vijeće Slunja povisilo je osnovice i koeficijente radnicama u vrtiću te im uskladili plaće s radnicima u osnovnim školama, što dovodi do povećanja od više od 60 posto. Osim toga, Gradsko vijeće donijelo je i odluku o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, ali je gradonačelnica Mirjana Puškarić najavila poskupljenje cijene vrtića. 

SOMK je u reakciji na izjave gradonačelnice istaknuo da je povećanje plaća veće nego su to radnice inicijalno tražile, ocijenivši stoga najavu o poskupljenju vrtića "podmuklim pokušajem gradonačelnice da se roditelji i šira javnost okrenu protiv radnica u štrajku".

Gradonačelnici poručujemo da socijalni dijalog i kolektivni ugovor ne grizu. Dajte priliku sebi i nama, potpišite ga na neko razdoblje. Testirajte sebe i nas i nemojte raditi protiv ljudi ovoga grada, poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić i dodala kako povećanje plaća radnice u DV Slunj nisu „dobile“ nego je izborile petotjednim štrajkom.

Što ćete sada, gospođo Puškarić? Huškali ste roditelje i odgojitelje jedne protiv drugih. Roditelji su danas ovdje, a gdje ste Vi, gospođo Puškarić? Ove ljude nije izdao sindikat, nego gradska vlast. To je najveći poraz ovog grada. 

Na prosvjedu je govorila i sindikalna povjerenica Josipa Kovačević koja je još jednom zahvalila roditeljima koji su za vrijeme trajanja štrajka bili velika potpora. Da nismo stupile u štrajk ne bi ostvarile svoja zakonska prava, čekale smo 14 godina da na poslušaju, a čekale bi još 14 godina, izjavila je Kovačević.

Prosvjedu su se pridružili predstavnici udruge Sidro, a predsjednica udruge Katarina Turković Gulin je zahvalila hrabrim ženama koje se bore za cijeli sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te postavila je pitanje gradonačelnici gdje je više od 300 tisuća € koje je Grad Slunj primio od države za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Gdje su ti novci zašto oni nisu išli za vaše plaće prije dva, tri ili četiri mjeseca?

Predsjednik SSSH Mladen Novosel je rekao da u svojoj sindikalnoj karijeri nikada nije vidio tako odlučne i uporne radnice kao što su to radnice u dječjim vrtićima koje su u štrajku. 

Prije 1990-ih se nije znalo za kolektivni ugovor, a oni danas ne znaju što je kolektivni ugovor i ne priznaju vašu borbu za nj. To nije interes nekoliko gospođa iz Zagreba, nego radnika u Hrvatskoj i u Europi. Premijer je nedavno obećao da će riješiti probleme djelatnica u vrtićima, a jučer je u Slunju njegova stranka rekla ne kolektivnom ugovoru, sindikatu i temeljnom pravu na to da se radnici mogu sindikalno organizirati.

Nakon prosvjeda HINA je tražila komentar resornog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića koji je kazao: S obzirom da je vlada od jeseni prošle godine omogućila i prvi put u povijesti sufinanciranje gradskih vrtića, predškolskih ustanova u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, mi očekujemo da se postigne kompromis između poslodavca, dakle grada i predstavnika radnika, bilo da je riječ o sindikatima ili samo zaposlenima u predškolskim ustanovama.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se