loading

Radnice u dječjem vrtiću Slunj štrajkom izborile povećanje plaća!

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) poslao je priopćenje za medije vezano za štrajk radnica u DV Slunj, koji prenosimo u cijelosti.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Radnice u dječjem vrtiću Slunj štrajkom izborile povećanje plaća! Gradonačelnica i dalje odbija potpisati kolektivni ugovor

Radnice u dječjem vrtiću Slunj koje su već peti tjedan u štrajku, uspjele su izboriti povećanje plaća te njihovo izjednačavanje s plaćama u osnovnim školama, sukladno članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Naime, Gradsko vijeće Slunja u ponedjeljak, 3. lipnja 2024., dan prije najavljenog prosvjeda, donijelo je odluku o povećanju plaća zaposlenih u dječjem vrtiću Slunj. Međutim, usprkos povećanju plaća, gradonačelnica ne želi potpisati kolektivni ugovor te je takav zaključak potvrdilo i Gradsko vijeće. Pored toga, najavila je i povećanje cijene vrtića za roditelje. Važno je naglasiti da je izboreno povećanje plaća značajno veće nego što su to radnice inicijalno tražile, te je stoga najava o povećanju cijena vrtića, podmukli pokušaj gradonačelnice da se roditelji i šira javnost okrenu protiv radnica u štrajku. No, to za gradonačelnicu Slunja nije ni po čemu neobično.

Izboreno povećanje plaća velika je pobjeda za radnice koje već pet tjedana štrajkaju, koje su iscrpljene i razočarane omalovažavanjima i pokušajima grada i gradonačelnice da ih se na sve moguće načine ocrni i difamira. Odluku o potencijalnom nastavku štrajka, sindikat će donijeti u dogovoru s radnicama nakon prosvjeda koji će se održati danas u 14:00 h ispred gradske uprave, međutim odbijanje potpisivanja kolektivnog ugovora zahtijeva nastavak borbe i stvaranje pritiska ne samo na općine i gradove, već i na državnoj razini.

Prema riječima gradonačelnice, „Kolektivni ugovor je stalno potraživanje nekih prava i obična figa u džepu. Svakih mjesec dana imamo trikove s kojima se moramo boriti sa sindikatom. Kada bude potrebe da se donesu promjene, tu ćemo ih donijeti, a o sigurnosti odluka Gradskog vijeća nitko ne treba sumnjati.“

Podsjećamo da je figu u džepu držala jedino gradonačelnica, koja je jednostranom i nenajavljenom odlukom prekinula mirenje sa sindikatom, i to nakon što su usuglašene odredbe kolektivnog ugovora između sindikata i grada, pri čemu su radnice pristale na plaću nižu od zakonske, s namjerom da se nastavi pregovarati o njihovom postupnom povećanju, sukladno fiskalnim mogućnostima grada Slunja.

Ovom napadu na sindikate, na radnice te na institut socijalnog dijaloga koji je definiran Međunarodnom konvencijom rada te je utkan u Ustav i zakone Republike Hrvatske, dodatno je doprinio predsjednik Gradskog vijeća Slunja, Jure Katić ustvrdivši da "gospođe koje su došle iz Zagreba moraju raditi svoj posao i opravdati to pred svojim tijelom, no tu neće naići na razumijevanje jer mali gradovi ne potpisuju kolektivni ugovor".

Nije jasno što su točno gradonačelnica i predsjednik gradskog vijeća ovim izjavama htjeli poručiti. Da radnici zaposleni u općinskim i gradskim ustanovama i poduzećima nemaju pravo na sindikalno organiziranje, na kolektivne pregovore, na kolektivni ugovor? Da radnici zaposleni u gradovima i općinama vrijede manje?

Naime, nije točno da mali gradovi i općine ne potpisuju kolektivne ugovore. Ima ih više desetina u Hrvatskoj koji poštuju svoje radnike i redovito kolektivno pregovaraju i potpisuju kolektivne ugovore, primjerice Posedarje, Rab, Zaprešić, Vrbovec, Novska, Lipik, općina Donja Dubrava i mnogi drugi.

U mnogim od tih gradova i općina, kao i u Slunju, na vlasti je HDZ, vladajuća stranka na državnoj razini. Međutim, u Slunju i gradonačelnica i predsjednik općinskog vijeća, oboje iz HDZ-a, djeluju suprotno stranačkim kolegama u drugim općinama i gradovima te suprotno programu Vlade i obećanjima koja je HDZ dao hrvatskim građanima i koja ponavlja u sklopu kampanje za izbor zastupnika u Europski parlament. HDZ je u svom programu naveo da će u skladu sa svojim „obiteljskim i demokršćanskim vrijednostima, te u odgovoru na izazov demografskih promjena“, nastaviti djelovati na mjerama koje „pridonose kvalitetnijem životu obitelji i svih njezinih članova – od djece do umirovljenika“ posebno ističući da planiraju „značajna ulaganja koja će omogućiti dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svima“. Dodatno, naveli su i da „kontinuirano rade na partnerskom dijalogu sa sindikatima i poslodavcima“.

S obzirom na to da davnom odlukom HDZ-ove Vlade financijsku odgovornost nad dječjim vrtićima imaju općine i gradovi, a sudeći po odlukama gradonačelnice i gradskog vijeća grada Slunja, čini se da je program vladajuće stranke mrtvo slovo na papiru.

Sindikat će nastaviti s borbom za pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje na lokalnoj i državnoj razini, a radnicama u Slunju čestitamo na hrabrosti, snazi, upornosti i izborenom povećanju plaća. Pozivamo sve da danas podrže radnice na prosvjedu koji će se održati ispred gradske uprave u Slunju, u 14:00 sati.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se